Purisme op z'n Slowaaks
In het Slowaaks wordt achter de naam van een vrouw de uitgang -ova geplakt, ook als dat een Hongaarse naam is, hoewel het Hongaars een dergelijke aparte aanduiding van vrouwennamen niet kent. Slowakije mag van Hongarije lid worden van de Raad van Europa als het een wet aanneemt die de Hongaarse minderheid voortaan vrijstelt van de verplichting om achter de vrouwennamen -ova te plakken. De Slowaakse regering wil graag in de Raad van Europa maar is toch tegen die wet. Zij vindt dat de -ova-uitgang onderdeel is van de Slowaakse grammatica: ‘De Raad kan ons bepaalde dingen eenvoudig niet voorschrijven (...) kan ons geen grammatica opleggen; daarvoor heeft zij de competentie niet. Dat is enkel en alleen de competentie van de oppergod in termen van de Slowaakse grammatica, het Ludovit Stur Taal Instituut’, aldus de verantwoordelijke minister.
Heeft de Slowaakse regering gelijk? Ik denk het niet. Namen zijn een apart onderdeel van de standaardtaal. Zo mogen de naamgevers in Nederland beslissen hoe een naam gespeld moet worden. De namenvoorraad van een taal verandert ook veel sneller dan de voorraad gewone woorden, en alweer hebben alleen direct betrokkenen, de naamgever en de benoemde, daar wat over te zeggen. Dat alleen al pleit ervoor om de Hongaarse minderheid geen Slowaakse uitgang op te dringen.
Vergelijking met de Nederlandse toestand kan eveneens dienstig zijn. Ook in onze taal kunnen we van een mansnaam een meisjesnaam maken door er een uitgang aan vast te plakken, bijvoorbeeld de -a in Franka, Alberta, of de -e in Josée, Désirée. We zouden gek opkijken als de overheid ons verbood voortaan de -e te gebruiken en voorschreef alleen de -a te gebruiken. Nog meer protest zou er komen als de overheid taalminderheden (Friezen, Turken) verbood de traditionele achtervoegsels uit hun talen te gebruiken.
Kortom, het is haast onmogelijk om de actie van de Slowaakse regering anders te zien dan als een poging tot onderdrukking van de Hongaarse minderheid. En als het Sturinstituut inderdaad uit linguïstische oppergoden bestaat, maken die hun regering dat inzicht duidelijk.