● Als een samentrekking
De adviezen over deze kwestie verschillen. Renkema geeft in de Schrijfwijzer het advies om een enkelvoudige persoonsvorm te gebruiken. Hij geeft geen argumenten voor dit advies, alleen ‘orde en regelmaat is/zijn ook wat waard’ (blz. 116).
De Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS) geeft aan dat bij zowel...als een regel voor nevenschikkingen met en geldt (blz. 1136). Als in een zin met en het enkelvoud verplicht is, dan is het enkelvoud ook verplicht als dezelfde zin met zowel...als geformuleerd wordt. Bijvoorbeeld: ‘Dit en dat moet in de auto’, dus ook ‘Zowel dit als dat moet in de auto’. Als deze regel niet toegepast kan worden, is er keuze tussen het enkelvoud en het meervoud. Meervoud is dus nooit verplicht.
De redactie van Onze Taal raadde de lezers aan om altijd het enkelvoud te gebruiken (1987, blz. 92). Dit advies is gebaseerd op de opvatting dat het deel van de zin dat met zowel begint, gezien kan worden als een samengetrokken zinnetje waarvan de persoonsvorm is weggelaten: ‘Zowel Jan (gaat) als Piet gaat’. Als we de samengetrokken persoonsvorm aanvullen, is alleen enkelvoud mogelijk.
Deze samentrekkingsanalyse vormt een goede ingang om de aarzeling ten aanzien van het getal te begrijpen. De ANS (blz. 1088) observeert namelijk dat nevenschikkingen met een samengetrokken deel altijd een distributief karakter hebben: wat in de rest van de zin gezegd wordt, geldt voor de nevengeschikte leden afzonderlijk. Bijvoorbeeld: ‘De koffie in de kantine en de chocomel in het café zijn lekker’ kan geparafraseerd worden als ‘De koffie in de kantine is lekker en de chocomel in het café is lekker’.
Tegenover de distributieve nevenschikking staat de collectieve. Daarin worden de leden van de nevenschikking als een eenheid gezien. De rest van de zin slaat dan ook op de leden gezamenlijk. Nevenschikkingen met een collectieve betekenis kunnen volgens de ANS gecombineerd worden met een enkelvoudige persoonsvorm (‘Zwart en grijs staat je goed’ (blz. 1092)) en met een meervoudige persoonsvorm (‘Hera en Zeus vormden een mooi paar’ (blz. 1089)).
De ANS stelt verder dat een collectieve interpretatie stuurt naar een enkelvoudige persoonsvorm (blz. 1091), omdat de nadruk ligt op de eenheid van de elementen. De distributieve betekenis stuurt naar een meervoudige persoonsvorm, omdat de nadruk juist op de onafhankelijke leden ligt (blz. 1103).
Als bovenstaande beweringen ook van toepassing zijn op zowel...als-zinnen, is alleen een meervoudige persoonsvorm mogelijk. En dat lijkt in tegenspraak met het advies van Renkema en vele andere taaladviseurs.