Een Hindoestaanse hindoe
Jan Buikema - lid oecumenische Werkgroep hindoes en christenen, Den Haag
In de officiële woordenlijst van de Nederlandse taal treft men het woord hindoe aan met een hoofdletter: Hindoe. Dat is merkwaardig, want de woorden christen, moslim en boeddhist worden met een kleine letter geschreven. De naam van mensen afkomstig uit een bepaald land of behorend tot een bepaalde bevolkingsgroep daarentegen wordt met een hoofdletter aangeduid: Nederlander, Fries, enz. Door Hindoe met een hoofdletter te schrijven, wordt dus gesuggereerd dat dit een soortgelijke aanduiding is als Nederlander en Fries. Ten onrechte: hindoe duidt aan dat iemand tot de godsdienst van het hindoeïsme gerekend moet worden; het is geen etnische aanduiding. Met andere woorden: als we moslim en christen zonder hoofdletter schrijven, dan moeten we dat ook doen met hindoe.
Het misverstand is overigens wel begrijpelijk, omdat de woorden hindoe en Hindoestaan in Nederland vaak ten onrechte worden verwisseld. Hindoestaan is een etnische aanduiding voor iemand die afkomstig is uit een bepaalde streek in Noord-India. In Nederland kennen wij een grote groep van deze Hindoestanen, die als plantagearbeiders naar Suriname zijn getransporteerd nadat ook daar de slavernij werd afgeschaft. Hun nakomelingen zijn als Hindoestaanse Surinamers veelal met een Nederlands paspoort in de jaren zeventig naar Nederland gekomen. Met het woord Hindoestanen wordt dus een etnische bevolkingsgroep aangeduid. Daarmee is nog niets gezegd over hun godsdienst. Integendeel: onder de Hindoestanen zijn er veel aanhangers van de islam of - in geringere mate - de christelijke godsdienst. Dat betekent dus dat er Hindoestaanse moslims zijn, Hindoestaanse hindoes en Hindoestaanse christenen.
De schrijfwijze hindu en hinduïsme is af te raden; wij kennen in het Nederlands de spelling o+e voor de oe-klank. Het lijkt mij zinnig om die ook zo veel mogelijk te gebruiken.
Overigens komt men een enkele keer ook de schrijfwijze Hindostaan tegen. De bedoeling daarvan zal wel zijn om het verschil tussen hindoe en Hindoestaan te accentueren. Toch lijkt mij Hindoestaan vanwege de oe-klank veruit te verkiezen boven Hindostaan.