● Puntige stijl?
Waar komt de journalistieke aversie tegen functiewoorden vandaan? De neiging tot schrappen wordt verklaarbaar vanuit de eisen waaraan het klassieke nieuwsbericht moest voldoen. Het was de sport om in een minimum aan ruimte zoveel mogelijk informatie te verpakken, en dat vroeg om een zo compact mogelijke stijl. Of, zoals het Basisboek Journalistiek (1992) stelt: ‘Vermijd geleuter. Leuteren kan iedereen; een puntig artikel schrijven, waarin geen woord te veel (en te weinig) staat, is heel wat moeilijker.’
Toch is het puntige artikel inmiddels wat uit de tijd. Klassieke nieuwsberichten komen niet zo vaak meer voor, sinds radio, televisie en teletekst voorzien in de behoefte aan compacte informatie. De nieuwsberichten in de krant worden steeds verder uitgesmeerd, de aversie tegen kleine woordjes is echter blijven bestaan, soms met fouten als gevolg.
Het ten onrechte weglaten van om is het interessantste probleem, omdat het spoort met een algemene schrijftaalregel en dus ook buiten de krant tot fouten kan leiden. Het doorzichtigst zijn de ‘bijwoordelijke bepalingen van doel’, die al eerder in dit artikel ter sprake zijn geweest. De volgende drie zinnen bevatten een beknopte bijzin met deze functie. Die had dus moeten worden ingeleid met om.
- Het is voor het eerst dat justitie een vrouw belet het katholieke Ierland te verlaten in het buitenland abortus te ondergaan. (Trouw)
- De dag na het abrupte vertrek van staatssecretaris In 't Veld van Onderwijs stelden PvdA-coryfeeën alles in het werk de eenheid in de partij te bewaren. (NRC Handelsblad)
- Na wat geroep en heen en weer getrek wordt de politie gebeld ze eruit te gooien. (de Volkskrant)
Als bijwoordelijke bepalingen van doel het enige probleem vormden, zou een schrapadvies nog wel aangevuld kunnen worden met de waarschuwing niet te schrappen wanneer een parafrase mogelijk is met teneinde of opdat. Veel gevallen zijn echter lastiger te analyseren. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal probeert zinnen met om naar betekenis te vangen in twee betekeniscategorieën, die elk bestaan uit drie afdelingen. De Algemene Nederlandse Spraakkunst vervangt deze analyse door een vijftal grammaticale criteria, die soms een verschillende uitkomst geven. In ‘een kind om te zoenen’ zal om maar zelden weggelaten worden. In ‘dat land is ideaal om op vakantie te gaan’ zal het al vaker fout lopen. Het zou te ver voeren hier alle voorwaarden te bespreken waaronder om verplicht is, te meer omdat het WNT en de ANS het niet altijd met elkaar eens zijn. Hier volgen enkele voorbeelden die beide naslagwerken ongrammaticaal zouden noemen, ook al is een parafrase met teneinde of opdat lastig of onmogelijk.
- Alleen al het feit dat de brief in Konfrontatie wordt opgenomen, is voor ons voldoende niet aan de echtheid te twijfelen. (de Volkskrant)
- Het probleem is niet meer zozeer de spraaktechnologie, als wel het voeden van de computer met de intelligentie die nodig is keuzes te maken. (Trouw)
- Pas later kwamen zij met maatregelen de negerslaaf tegen de willekeur van de blanke kolonist te beschermen. (NRC Handelsblad)