● Kandidaten
De jury werd het vrij snel eens over de prijswinnaar. Na een eerste selectie bleven er slechts enkele teksten over. De volgende zin viel op door de in gecondenseerde beeldspraak geïntensiveerde clichés:
Het imago van een op klompen hobbelende natie, die door een tik van de molen tot in lengte van dagen veroordeeld lijkt te zijn tot het plukken van tulpen, blijft overeind.
(Uit een artikel van Winny Cloesmeyer in de Notiziario.)
De zin is fraai geformuleerd, maar bevat naar het oordeel van sommige juryleden toch schoonheidsfoutjes. Is ‘hobbelen’ wel het woord dat bij ‘klompen’ past? Komt het einde niet iets te abrupt?
Bijzonder treffend waren ook de voorbeelden over het ondertekenen van brieven uit het boek Offertes, stiefkinderen in verkoopland van Loek C.M. de Bruin. Hoe kunnen briefschrijvers de saaie ondertekening verlevendigen? Wat moeten verkopers zeggen in plaats van ‘Met vriendelijke groet, hoogachtend’? Hoe denkt u over de volgende afsluiting?
Met een vriendelijke groet uit een heden lenteachtig Waddinxveen, en met uitzicht op een pril in bloei staande magnolia, tekent voor ELCEA Opleidingen BV...
Vooral door de talrijke variatiemogelijkheden kan ondertekening op deze manier zeer persoonlijk worden. Maar toch, een prijs zou hier misschien al te veel clichématige navolging uitlokken.
Verrassend was ook de volgende uitspraak, heel economisch gevangen in acht woorden:
Wie trouwt met de tijdgeest is snel weduwe.
Wie zei ook weer dat onze taal tegenwoordig zo arm is aan treffende zegswijzen? Deze spreuk heeft de allure en potentie van een nieuw spreekwoord. De taalvondst werd ons opgestuurd als een uitspraak van Rudi Fuchs (in de Volkskrant). Bij toeval