● Hetzelfde of dezelfde?
? In het themanummer over de stem (Onze Taal, oktobernummer 1993) viel mijn oog op ‘Geen stem is dezelfde’. Volgens mij moet dezelfde hetzelfde zijn. Heb ik gelijk?
! Ja: het zinnetje is een mooi voorbeeld van hypercorrectie.
Stem is een de-woord. Aanwijzende voornaamwoorden als die, dat, deze, dit, dezelfde en hetzelfde richten zich naar het geslacht van het zelfstandig naamwoord waarnaar ze verwijzen: doordat oor een het-woord is, zeggen en schrijven we dit/dat/hetzelfde oor, en doordat stem een de-woord is, moet het deze/die/dezelfde stem zijn. Op het eerste gezicht lijkt ‘Geen stem is dezelfde’ daarom goed.
Líjkt goed. Want in het voorbeeldzinnetje is dezelfde geen aanwijzend voornaamwoord maar een bijwoord. Het heeft de betekenis ‘eender, gelijk’, net als in bijvoorbeeld ‘Ik wil graag hetzelfde behandeld worden’. In ‘Geen stem is hetzelfde’ is is hetzelfde naamwoordelijk gezegde. Bijwoorden als hetzelfde kunnen optreden als naamwoordelijk deel van zo'n gezegde. Dit is nog beter te zien als we is door bijvoorbeeld klinkt vervangen: ‘Geen stem klinkt hetzelfde’. Bijwoorden passen zich niet aan het geslacht van naamwoorden aan. Ze zijn onveranderlijk. Er is dus niets mis met ‘Geen stem is hetzelfde’.
Ter illustratie van het verschil nog een verhaaltje:
‘De chirurg vroeg haar om uit de honderden neuzen in zijn map een neus aan te wijzen die zij graag wilde hebben. Geen neus is tenslotte hetzelfde. Ze wees er eentje aan. Voor alle zekerheid stelde hij haar een week later nog eens dezelfde vraag. Ze maakte opnieuw haar keus, en ja hoor: de neus was dezelfde [neus als vorige week].’