● Wanneer soortnaam?
De merkhouder die Van Dale toegeworpen krijgt, wijst naar de volgende zin in de inleiding (tot de twaalfde uitgave):
‘Ten aanzien van merknamen is een zeer strenge selectie toegepast: geen merknaam wordt als zodanig vermeld, maar alleen zulke waarvan ons gebleken is dat ze als soortnaam gangbaar zijn. Ze worden niettemin soms voorzien van een omcirkelde R om duidelijk te maken dat het om een geregistreerde merknaam gaat.’
Ook een woordenboek kan zich vergissen.
Spa en Walkman zijn nog steeds beschermde merken, maar in de praktijk zijn het gewone woorden
Zo treffen we in de twaalfde uitgave het woord wokkel aan met als omschrijving ‘zoutje met een bepaalde vorm’. Er staat geen R in een cirkeltje bij. Kort na verschijning van de twaalfde uitgave werd een grote advertentie geplaatst van een Italiaanse pastafabrikant die een krulvormige pasta op de markt bracht en daarbij de slogan hanteerde ‘Onze wokkel heet...’ De houder van het merk Wokkels, Smiths Food Group, heeft hiertegen terecht geprotesteerd; Van Dale zal het woord niet meer in de volgende druk opnemen.
Ook treffen we in Van Dale het woord biogarde aan met de betekenis ‘yoghurt met uitsluitend rechtsdraaiend melkzuur’. Dat kreeg de eigenaar van het merk Biogarde tegen zich toen hij optrad tegen het merk Boerengarde. De president van de Utrechtse rechtbank vond echter het feit dat Van Dale het woord biogarde niet als een merknaam aanduidt, niet van doorslaggevende betekenis. In de praktijk bleek dat Biogarde wel degelijk als merk en niet als soortnaam functioneert. Boerengarde moest dus ophouden.
Het is echter voor merkhouders soms niet eenvoudig. Wie naar het gedrag van consumenten kijkt, moet, vrees ik, vaststellen dat het merk Spa een soortnaam geworden is voor bronwater (‘Ober, een spaatje alstublieft’) en dat vrijwel alle draagbare cassetterecorders als walkman worden aangeduid. Spa en Walkman zijn nog steeds geregistreerde en beschermde merken omdat de merkhouders optreden tegen soortnaamgebruik in de handel, maar in de praktijk zijn het gewone woorden in de taal geworden.
Er is sprake van een buitengewoon boeiende bevruchting tussen merk en taal en taal en merk. En zo moet het blijven.