Zinnen met een vlekje
Hoe kon het gebeuren dat Manon haar vriend doodde? De rechtbankverslaggever van De Telegraaf (20-8-93) pakt flink uit en schrijft:
De liefde die zij (Manon dus) eens voor de analfabeet Lau voelde, sloeg langzamerhand over in haat.
Bij het schrijven moeten twee werkwoorden elkaar in de weg hebben gezeten: sloeg om en ging over. Alleen het laatste werkwoord past goed bij langzamerhand.
De volgende zin komt uit een bericht in de Volkskrant (25-9-93) over problemen in de rosse buurt van Groningen:
(In de centrumwijk A-kwartier tiert niet alleen de raam- maar ook de straatprostitutie welig.) Buurtbewoners die daarmee niets te maken hebben, ondervinden tot in de allervroegste uren overlast van de rondjesrijdende automobilisten.
Hier drukt allervroegste hoogstwaarschijnlijk het tegengestelde uit van wat de schrijver bedoelde. Ik kan me voorstellen dat hij eerst tot in de vroege uren had opgeschreven. Toen hij dat wat slap vond klinken, zocht hij zijn toevlucht tot de overtreffende trap, vaak een probate versterker. Maar hier niet. De vroege uren slaat op de vroege morgen, zeg vijf uur, de vroegste uren op een nog matineuzer tijdstip, bijvoorbeeld drie uur. Als dat klopt, dan kunnen de allervroegste uren alleen betrekking hebben op één uur in de morgen, toch niet zo'n ijselijk late tijd.