● Onnatuurlijke titels
Wat is de beste plek voor een titel? De eerste regel van het refrein. Daarom had de titel ‘Waar is nog een uitzicht zonder pijn?’ voor de hand gelegen bij het lied dat Adriaan van Dis voor Hans de Booy schreef. Maar Van Dis koos ‘Groene smart’, afkomstig uit een verdwaalde strofe: ‘groene, groene smart om het groene, groene hart’. Ook de curieuze laatste regel van het refrein ‘ik hou van Holland met een traan’ is een titelkandidaat. De laatste regel als titel is vooral mooi als het een concluderende regel is en het lied ernaartoe geschreven lijkt. Het mooiste voorbeeld daarvan vind ik ‘You'll never walk alone’, dat Lee Towers op eenzame hoogte bracht.
Een goede titel geeft de essentie van het lied weer. Dat is ook zo goed aan ‘Nou tabé dan!’ Nou..., de zanger houdt de noot een ogenblik aan, aarzelt even met z'n afscheid bij het vertrek naar Indië, en bij tabé dan valt de muziek omlaag en is het besluit van vertrek definitief genomen; daarover gaat dat lied, en de eerste regel van het refrein drukt dat perfect uit.
Diana Ozon moest een lied schrijven voor Marco Bakker. Zij kwam met ‘Vraag mij wat romantiek is’, een titel die op de juiste plek staat, maar er is iets mee. Marco vertelt ons dat de aarde vervuild is maar dat, als we schoner produceren, hij zelf nog een droom houdt: ‘de aarde wordt ooit weer schoon’, en dan volgt het refrein:
Vraag mij wat romantiek is
Met de zee is niets meer mis
Het strand is ontdaan van teer
En zelfs zonnen kan ik weer
Kennelijk associeerde de schrijfster Marco Bakker met het begrip ‘romantiek’, en het leek haar een interessant idee dat begrip te koppelen aan een ecologisch heilsverlangen. Maar de romantiek van Marco Bakker is toch die van tussen mensen, en in het lied komt geen enkel personage voor, alleen een opgeruimd decor. Zou Marco verlangen naar een 19de-eeuws romantisch landschap waar hij in mag zonnen? Ik denk dat de titel van het lied ernaast is en de essentie niet juist weergeeft.