Troonrede 1992
Taaladviesdienst Genootschap Onze Taal
Nevenstaand bericht verscheen direct na Prinsjesdag in het Nieuwsblad van het Noorden, het Rotterdams Dagblad en in diverse andere dagbladen die door de Gemeenschappelijke Persdienst (GPD) van nieuwsberichten worden voorzien. Enkele verontruste leden belden het genootschap met de vraag of wij inderdaad ‘taalfouten’ over het hoofd zien bij het eindredactiewerk voor de Troonrede.
Zorgvuldigheid behoort kennelijk niet tot het credo van de GPD. De verantwoordelijke redacteur H. Kruithof van de parlementaire GPD-redactie schoof bij navraag een neerlandicus van de GPD de schuld in de schoenen. Wie ook precies verantwoordelijk is voor het bericht, duidelijk is dat de GPD niet op de hoogte is van de mogelijkheden die de grammatica de gebruiker van het Nederlands biedt. Het is te betreuren dat een persdienst een dergelijke beschuldiging publiceert zonder zich er eerst van te overtuigen of het werkelijk om een blunder gaat.
Wat meldt de Algemene Nederlandse Spraakkunst, onze uitvoerigste en meest gezaghebbende grammatica, over dit onderwerp? Op blz. 831 lezen we: ‘Bij nevenschikking in het onderwerp zijn er soms (met betrekking tot de congruentie tussen onderwerp en persoonsvorm) twee mogelijkheden. Worden de verschillende elementen waaruit het onderwerp bestaat, als een eenheid opgevat, dan staat de persoonsvorm in het enkelvoud; zo niet, dan heeft de persoonsvorm de meervoudsvorm.’
In de bewuste passage gaat het om ‘de omvang en welvaart van ons Europa’; die omvang en welvaart samen verplicht tot een gemeenschappelijk beleid. Dat was bedoeld. De twee abstracte begrippen worden als een eenheid opgevat. Had er gestaan ‘de jeugd en de werkende bevolking van Europa’, dan zouden wij het meervoud verplichten laten volgen. Een enkelvoudige persoonsvorm kan dus de nauwe verbondenheid tussen de elementen van een meerledig onderwerp accentueren.
Contributie '93
Bestuur Genootschap Onze Taal
Per 1 januari 1993 zal de contributie voor de leden in Nederland, België, de Nederlandse Antillen en Suriname f 33,- bedragen, voor leden woonachtig in andere landen f 43,-, en voor CJP'ers f24,50.
Een collectief abonnement is voordelig vanaf vijf exemplaren die naar één adres kunnen worden gezonden. Het eerste abonnement kost dan f 95,- per jaar en elk volgende abonnement f 13,-.
BETALING
Op de wikkel van uw decembernummer van Onze Taal zult u in een envelop de acceptgirokaart voor het lidmaatschap van 1993 aantreffen. Het bestuur verzoekt u vriendelijk de betaling snel te regelen: dat bespaart kosten en extra werk voor het secretariaat.
NIEUWE PRIJZEN
- | leden f 33,- |
- | leden buitenland f 43,- |
- | abonnementen via VAN en CJP f 24,50 |
- | collectieve abonnementen:
eerste exemplaar f 95,-
volgende exemplaren f 13,- |
- | los nummer f 5,- |