● Waar komt het trema?
? In woorden als creeer, creeren of ideeen twijfel ik altijd over de juiste plaats van het trema. Kunt u hulp bieden?
! Het trema of deelteken voorkomt uitspraakverwarring. Het geeft een scheiding aan tussen twee klinkers die samen ook als teken voor één klank gelezen kunnen worden:
ei/geïntegreerd
oe/zoëven
ie/skiën
ee/reëel
Die klinkerscheiding geeft automatisch ook een lettergreepscheiding aan. Het trema komt op de eerste letter van de nieuwe lettergreep:
re.eel = reëel, i.dee.en = ideeën, fi.nan.ci.e.le = financiële, ge.e.va.lu.eerd = geëvalueerd.
Controleer bij twijfel dus altijd de lettergreepverdeling van het woord. Indien uitspraakverwarring uitgesloten is, plaatsen we geen trema: principieel, officieel. Om die reden vervalt het trema ook als het woord precies op de bewuste plaats wordt afgebroken (aan het einde van een regel): geïnteresseerd.
Het gebruik van hoofdletters heeft geen invloed op het al dan niet optreden van uitspraakverwarring. Renkema's opmerking in de Schrijfwijzer dat op hoofdletters geen trema komt, is dan ook onjuist. Die (slechte) gewoonte komt waarschijnlijk voort uit technische beperkingen. Tegenwoordig kunnen de meeste tekstverwerkers/printers echter goed met het trema op een hoofdletter overweg. We schrijven dus EFFICIËNTIE.
De volgende klinkercombinaties krijgen géén trema:
- ii (glooiing, voltooiing, luiig);
- Franse en Latijnse uitgangen (elektricien, atheneum, extraneus);
- nagenoeg alle klinkeropeenvolgingen die leesproblemen opleveren in samenstellingen (auto-expositie, televisie-uitzending), behalve de woorden die al in het Groene Boekje (1954) mét trema zijn opgenomen.