● Schadevergoeding
Wat zeggen de ambtelijke huwelijksvoltrekkers over liefde en geluk? Heel verschillende zaken, zo blijkt al gauw uit een kleine steekproef binnen de kennissenkring. Ongeveer driekwart was alleszins tevreden met de toespraak, maar er bestaat ook nog veel onverwerkt leed.
Een extreem geval, buiten mijn steekproef, is het echtpaar in IJsselstein dat inmiddels f 10.000,-schadevergoeding van de gemeente heeft gekregen vanwege insinuaties die een trouwambtenaar heeft gemaakt: zij zinspeelde op een schijnhuwelijk om aan een verblijfsvergunning voor de vrouw te komen en daagde het echtpaar uit het tegendeel te bewijzen. De maatschappelijke gevolgen van deze toespraak waren niet gering: de bruidegom werd, vriendelijk weliswaar, verzocht zich terug te trekken uit het plaatselijke bestuur van zijn politieke partij, hij zegt bedreigd te zijn door leden van de Centrumpartij en zoals hijzelf zegt: ‘We worden door veel mensen met de nek aangekeken.’ (In: NRC, 3 september 1992)
Leed op kleinere schaal is meestal het gevolg van een aantal klassieke missers van trouwambtenaren.
Het oprakelen van pijnlijke zaken uit het verleden
De meeste trouwambtenaren zijn zich ervan bewust dat ze beter niet kunnen spreken over vorige huwelijken, scheidingen van ouders of moeizame betrekkingen tussen de twee families. Toch worden er toespraken gehouden met zinsneden als: ‘Meneer De Vreede, u ziet er veel gelukkiger uit dan de vorige keer toen ik u hier voor mij zag. Ik heb begrepen dat uw familie het niet zo goed kon vinden met de ouders van uw toenmalige bruid, nu uw exvrouw. Maar vandaag is het zo te zien een gezellige groep samen.’
De vrouw beschouwen als een bijprodukt, ondergeschikt aan de man
Aan deze misser maken, enigszins voorspelbaar, mannelijke trouwambtenaren zich eerder schuldig dan hun vrouwelijke collega's. ‘Het aanrecht als enige recht van de vrouw’: een ambtenaar die daar nog een leukbedoelde opmerking over maakt, krijgt ook van collega's geen waardering. En wat te denken van de opmerking: ‘U, meneer Florijn, wordt nu het hoofd van het gezin dat u gaat stichten. Een zware verantwoordelijkheid krijgt u te dragen, maar met steun van uw vrouw Monique zult u dit huwelijk ongetwijfeld tot een succes maken.’
Een variant hierop is de trouwambtenaar die weigert de vrouw met haar eigen naam te blijven aanspreken zodra de ring om de vinger gaat.
Clichés gebruiken
Minder pijnlijk maar wijder verbreid is het gebruik van zinswendingen en metaforen die hun beste tijd hebben gehad. Toch varen ze nog, de scheepjes op weg naar de veilige haven van het huwelijk, de huwelijksbootjes over de woeste baren, het schip waarop de man kapitein is en de vrouw zijn zo gewaardeerde fokkemaat. Of minder rolbevestigend: ‘Het doet er niet toe of je op een schip goed kunt roeien of zeilen of navigeren. Het belangrijkste is dat je op elkaar kunt vertrouwen. Zo is het ook in het huwelijksbootje: op dat vertrouwen moet je bouwen.’ En natuurlijk kent ieder huwelijk bergen en dalen, waarbij het bruidspaar, als het door het dal gaat, vooral moet terugdenken aan die prachtige uitzichten op de top. Bovendien is het huwelijk, ondanks die waarschuwende vingertjes, toch een groot feest, en het grootste cadeau is de partner.