● Logica als maatstaf
Alleen als het eerste woord absoluut enkelvoudig is, moeten we de enkele e schrijven. Een staart zit maar aan één paard, een hoop komt maar van één hond, het enkelvoud staat vast, dus: paardestaart, hondehoop. Het is dus evenmin mogelijk de meervouds-n bij samenvoegingen altijd juist wél te schrijven (paardenstaart, hondenhoop, manenschijn, koninginnendag). Want dan schrijven we het eerste woord in het meervoud terwijl dat helemaal niet aan de orde is.
Is het tweede woord een stofnaam, dan moet eveneens het eerste woord in het meervoud (paardenvlees, hondenpoep, kippensoep). Want dat zijn twijfelgevallen. Mijn spelling (Spelling-Hoevers) keert dus de huidige regeling om: bij twijfel niet het enkel- maar juist het meervoud aannemen. Woorden waarbij geen tussenletter past, worden dan automatisch van de tussen-e uitgesloten. Wordt het tweede woord meervoudig, dan heeft dat geen invloed op het eerste woord. Dus: paardestaarten, speldeprikken, hondehopen (iedere staart apart zit maar aan één paard, enz.). Dat is consequent ten opzichte van woorden zonder tussenletter, die immers eveneens enkelvoudig blijven: fietsbellen, vloerkleden, niet fietsenbellen, vloerenkleden. Nog een consequentie: perenboom (er hangen peren aan); eikeboom (het is maar één boom); eikenbos (er staan veel eiken in dat bos). Gewoon de logica toepassen.
Men kan het dus op verschillende manieren zeggen. Als het eerste woord meervoudig is of kán zijn, dan met de n. De e alleen dan als het enkelvoud absoluut vaststaat. Heeft het in onverbogen vorm een eind-en (toren, binnen), dan blijft die staan. Dus: zet de woorden ongewijzigd achter elkaar. Heeft het eerste woord een eind-en, ongeacht zijn soort (fietsen, keuken), dan blijft die gewoon staan. Heeft het geen eind-en, ook dan ongewijzigd achter elkaar (huisdeur), maar met de tussenletter e als ons taalgevoel ons dat ingeeft (speldeprik). Ofwel: als we in samenvoegingen de toonloze e zeggen, dan schrijven we -en-, tenzij de logica dat absoluut verbiedt.
Afstappen dus van het begrip ‘tussenletter n’. Ik nodig iedereen uit dit voorstel eens te proberen.