● Golfcrisis
Het Klein woordenboek van de Golfcrisis van Max Pam is in zekere zin consequenter en daarom ook saaier. Het geeft inderdaad van alle woorden die erin opgenomen zijn een omschrijving. Het is alleen niet altijd duidelijk wat die woorden met de crisis te maken hebben. Eufemisme is kennelijk opgenomen omdat (volgens de inleiding) in de tijd van de Golfcrisis veel eufemismen populair zijn geworden. Maar wat hebben God, geweten, tirannenmoord en waarheid met eufemismen in het algemeen en met de Golfcrisis in het bijzonder te maken?
Goed, niet flauw zijn. We vallen ook niet over het feit dat Hitler en Machiavelli wel als lemma voorkomen in het boek en Mohammed niet. Koeweit en Irak worden wel als lemma genoemd, maar de Verenigde Staten niet, evenmin als Israël, om maar een paar medebetrokkenen te noemen. Golfcrisis zelf wordt ook niet vermeld, behalve dan dat wordt uitgelegd waar de Perzische Golf ligt, en dat crisis vaak een eufemisme is voor oorlog. We hebben een boekje dat naar de omschrijving van Max Pam zelf niet veel meer is dan een overzicht van alle woorden, termen en benamingen die hij in de tijd van de Golfoorlog heeft opgezocht, en daarmee in een of ander verband stonden.
De vraag blijft in hoeverre de lezer plezier aan het een en ander heeft. Ook hier gaat het kennelijk niet om een opzoekboek, maar om een doorbladerboek. Op dit moment zegt het mij persoonlijk niet veel. Anders zou dat kunnen worden over pakweg twintig jaar. De kracht van het boek van Van Lennep is dat het op een curieuze manier een stukje historie doet herleven. Het is mogelijk dat het opzoekwerk van Max Pam te zijner tijd ook bij lezers het beeld van een zeker verleden oproept, bepaalde sentimenten wakker schudt. Maar ik heb er nu nog geen flauw idee van welke emoties de herinnering aan de Golfcrisis over twintig jaar bij mij wakker roept.