● EG-vergaderingen
De EG heeft negen officiële talen. Een Nederlandstalige spreker wordt in het Engels, Frans, Spaans, Duits, Italiaans, Portugees, Grieks en Deens vertaald. De tolken in de Nederlandse cabine vertalen voor de Nederlandstalige luisteraars uit de andere acht talen. In de plenaire vergaderingen van het Europees Parlement spreekt de afgevaardigde bijna altijd in zijn moedertaal. Doet hij dat niet, dan nemen zijn kiezers en de media in eigen land hem dat zeker niet in dank af. Want als de afgevaardigde in een vreemde taal spreekt, dan wekt hij al gauw de indruk beter en knapper te willen zijn dan zijn kiezers.
Ook in de fractievergaderingen en in commissievergaderingen van het Europees Parlement wordt de moedertaal gebezigd en kunnen de deelnemers naar een vertaling in hun eigen taal luisteren. Een uitzondering vormen de kleine delegaties van het Europees Parlement die naar landen buiten de EG reizen. Om te voorkomen dat er meer tolken dan deelnemers op reis gaan, worden de talen dan ‘gegroepeerd’. Zo kan het gebeuren dat er, ondanks de deelneming van afgevaardigden uit alle landen van de Gemeenschap, alléén naar het Engels, Frans en Spaans wordt getolkt.
Bij de Europese Commissie - de ‘regering’ van de Gemeenschap - zien we hetzelfde beeld. Wel zijn de vergaderingen hier vaak zo talrijk dat het onmogelijk is altijd een vertaling uit alle negen talen in alle negen talen aan te bieden. Daarvoor zijn er gewoon niet voldoende tolken beschikbaar. Tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EG moest de Commissie soms een particulier tolkenbureau inschakelen om het tekort aan Nederlandstalige tolken aan te vullen. Het is namelijk onmogelijk om tolken uit bijvoorbeeld de Engelse cabine over te plaatsen naar de Nederlandse. Circa 90% van de tolken werkt slechts naar één taal: de moedertaal.
Vinden er dus te veel vergaderingen tegelijkertijd plaats, dan wordt voor enkele het 9-5-systeem gebruikt: iedere deelnemer kan zijn moedertaal spreken, maar slechts naar een van de vijf vertalingen luisteren.
De Belgische Europarlementariër Marc Galle heeft gelijk als hij de Nederlandse staatssecretaris van