● Schrijven onderbelicht
Stiller legt zo'n sterke nadruk op de computertechnische kant van het schrijven, dat delen van het schrijfproces die in een echte schrijfhandleiding onontbeerlijk zijn, onderbelicht blijven. Het formuleren van een probleemstelling krijgt weinig aandacht van Stiller, die liever uitvoerig ingaat op de nieuwste snufjes op het gebied van gecomputeriseerd verzamelen van materiaal (met WP Library, zoek- en indexeringsprogramma's, Hypertext, CD-ROM-software, externe databanken, enz.). Uit de canon van schrijfadviezen selecteert Stiller handig de hoogtepunten, bijvoorbeeld in de vorm van uitnodigende lijstjes van tien tips voor aantrekkelijker alinea's en veertien tips voor zinnen. Maar hij geeft bijna geen voorbeelden van geslaagde en minder geslaagde formuleringen en van succesvolle ingrepen bij het herschrijven. Bovendien trakteert hij de lezer regelmatig op cryptische adviezen als: ‘Gebruik niet te veel voorzetsels (mooie blauwgroen getinte).’ Voorzetsels? Dergelijke uitglijers en het gebrek aan voorbeelden zijn voor een schrijfinstructieboek ongelukkig.
Voor een beginneling in de tekstverwerkerij kan Schrijven met WordPerfect afschrikwekkend ogen met al die Shift-F3- en control-home-combinaties en alinea's propvol woorden als grafische gebruikersinterface, mainframe editors en geïntegreerd documentsysteem. Maar Stiller is een talentvolle leraar: zijn stijl is aantrekkelijk, zijn uitleg meestal adequaat. Handig en overzichtelijk zijn de tips in kadertjes, de checklists en de ter illustratie afgedrukte beeldschermen. Een register, een overzicht van programmafuncties en een typografische woordenlijst verhogen de bruikbaarheid nog.
Wel is het jammer dat Stiller geen tijd heeft genomen voor een laatste correctieronde. Zijn boek is nu een staalkaart van typische tekstverwerkingsfouten zoals hij die grotendeels zelf opsomt: dubbele woorden, een deel van een zin dat spoorloos verdwenen is, zinnen die aan elkaar geplakt zijn maar grammaticaal niet op elkaar zijn afgestemd, inconsequent cursiveren, typefouten en lelijke gaten in de rechterkantlijn. Een ander klein minpunt is dat een aantal uitgebreide Engelse citaten van bekende schrijvers en schrijfadviseurs onvertaald zijn gelaten; hierdoor missen ze voor een deel van de lezers hun doel.
Bent u een schrijver met angst voor computers, dan kan Beter schrijven met de tekstverwerker iets voor u zijn: als allereerste inleiding met verhelderende tekstvoorbeelden. Wel moet u er dan voortdurend uw computerhandleiding bij houden. Voor enigszins gevorderden heeft Stiller duidelijk meer te bieden. Schrijven met WordPerfect bedient pc-gebruikers die de computertijdschriften niet bijhouden, maar wel geïnteresseerd zijn in een groot aantal tekstverwerkingstips.
Peter Douma en Rudolf Geel: Beter schrijven met de tekstverwerker.
Coutinho, Muiderberg, 1991. 110 blz. ISBN 90 6283 822 7. Prijs f 19,50.
Louis Stiller: Schrijven met WordPerfect. Kluwer Technische Boeken, Deventer, 1991. 232 blz. ISBN 90 201 2481 1. Prijs f 44,50.