● Kleine schermpjes
Maar er zijn meer nadelen. Nadelen die opmerkelijk genoeg in de ogen van de voorstanders van de pc juist weer voordelen zijn.
Verbeteren is zo makkelijk dat je er slordig van wordt, zegt de een; bijna zonder planning vooraf begin je te typen, want je kunt altijd je fouten nog verbeteren. Verbeteren is zo makkelijk dat je er eindeloos mee doorgaat en niets meer uit handen geeft, zegt de ander: het leidt tot improduktief perfectionisme.
De pc-adept heeft hier natuurlijk geen boodschap aan: alle schrijvers zijn verschillend. Wie slordig schrijft, kan slordiger worden door de pc; wie toch al een perfectionist is, blijft door de pc misschien eindeloos polijsten. Maar voor de meeste schrijvers is het herzie-gemak van de pc een zegen.
De Britse romanschrijfster Iris Murdoch noemt een ander bezwaar: de afstandelijkheid. Zij ziet het scherm als een glazen plaat die schrijvers van hun gedachten scheidt.
Anderen vinden de schermletters, die veel onpersoonlijker zijn dan handschrift op papier, juist een voordeel. Daardoor kan een schrijver beter afstand nemen van zijn tekst en zich beter verplaatsen in zijn lezers.
Bezwaarlijk is ook dat de meeste beeldschermen maar 24 regels tegelijk laten zien, waardoor de schrijver weinig overzicht over de hele tekst heeft. Dat kleine stukje tekst kan wel heel makkelijk gemanipuleerd worden. Gebleken is dat daardoor de concentratie van de schrijver op kleinere eenheden (woordkeus, woordvolgorde, spelling en interpunctie) toeneemt.
Onderzoekers hebben ook vastgesteld dat men tekst op een scherm langzamer en minder nauwkeurig leest dan op papier. Maar dat is eenvoudig op te lossen door van tijd tot tijd de tekst af te drukken op papier en dat te gebruiken om grotere tekstblokken te lezen en overzicht te houden op de grote lijn. Schrijvers hoeven niet te kiezen tussen scherm of papier.