● Nederlandse expansie
Heeft het Nederlandse beurs ‘geldbuidel’ dus al een zekere expansie gekend, beurs ‘handelsgebouw’ heeft dat in nog veel hogere mate. Deze beurs is in de Nederlanden ontstaan. Het woord kan zich uit de betekenis ‘geldzak’ ontwikkeld hebben, maar men neemt algemeen aan dat het genoemd is naar het huis van de Brugse adellijke familie Van de Borse (of Van der Burse; in het Italiaans Delia Borsa), die drie beurzen als wapen voerde. Het huis was vanaf de veertiende eeuw een ontmoetingsplaats van (in het begin vooral Venetiaanse) handelaren en bankiers en raakte bekend als ‘de Beurs’.
In 1531 werd in Antwerpen een handelshuis geopend dat Beurs genoemd werd en vanaf dat moment verving beurs het Franse Loge (de Change), een leenvertaling uit het Italiaans. Het Nederlandse beurs met de nieuwe betekenis werd in diverse talen overgenomen: nog in de zestiende eeuw in het Duits (Börse), in 1549 in het Frans (bourse) en in de achttiende eeuw via het Frans in het Italiaans (borsa). Ook kwam het terecht in het Spaans (bolsa), het Engels (bourse), het Deens (børs), het Zweeds (börs) en het Noors (børs).
De derde betekenis van beurs ‘samenkomst voor koop en verkoop, markt’ heeft zich uit ‘handelsgebouw’ ontwikkeld. Naar mijn weten bestaat deze betekenis uitsluitend in het Nederlands. De Jaarbeurs is eigenlijk een jaarmarkt. De betekenisverandering moet als volgt zijn gegaan: handelsgebouw/handelsplaats? tentoonstelling van goederen die ook verkocht worden (antiekbeurs, huishoudbeurs) - samenkomst van particulieren om bijvoorbeeld tweedehands goederen te kopen en verkopen (kledingbeurs, ruilbeurs). Voor de huishoudbeurs moet men naar grote gebouwen zoals de RAI, terwijl een kledingbeurs gewoon in het buurthuis kan plaatsvinden.
De Beurs van Berlage is een waardige exponent van de in het Nederlands ontstane betekenis van beurs, die in de meeste moderne talen als de belangrijkste wordt gevoeld. Het was dus een goed initiatief van Onze Taal om het zestigjarig jubileum in dit gebouw te vieren. Jammer dat er niet genoeg plaatsen waren.
Graag bedank ik Laurens Bloem en vooral Dorine van den Beukel voor het opzoeken van enkele belangrijke gegevens.