Reactie op het congres
Discussie niet aan publiek overlaten
Koos Rademaker - leraar Nederlands Pabo, IJmuiden
De lezingen waren gevarieerd, van niveau en er werden af en toe ferme uitspraken gedaan. Ik had niet anders verwacht: het genootschap heeft een fijne neus voor boeiende kwaliteit. Vervolgens verwachtte ik een zinvol debat over discutabele of confronterende uitspraken, want die werden er genoeg gedaan.
Maar tussen verwachting en werkelijkheid bestond een schrijnende tegenstelling. De aard en het niveau van de meerderheid van de vragen die aan het forum werden voorgelegd, vond ik beschamend. De heer Dolman heeft zich in acrobatische bochten gewrongen om de discussie de schijn van zin te geven, maar aftandse idiomatische vraagstukken domineerden. Is het ik hen of ik heb mijn boek vergeten? Als men ons wil informeren, ware het dan niet beter ons voor- of in te lichten? Tot op heden, dat is toch fout? Is er een goed woord voor überhaupt?
Kun je zo'n forumdiscussie aan het vragende publiek overlaten? Ik vind van niet. De forumdiscussie zou pas echt inhoud krijgen als iemand de controversiële uitspraken uit de referaten bewerkte tot stellingen voor een grondig dispuut. Een paar suggesties:
- De kwestie van onvoldoende taalbeheersing: hoe definieer je onvoldoende en wat kun je ertegen of eraan doen?
- Het verschijnsel van de taalverandering: wanneer kun je een bepaalde taalverandering verloedering noemen?
Een opgave voor het forum zelf dus om onderwerpen van niveau te formuleren en voor te bereiden.