● Grote gebeurtenissen
In de zestig jaren van zijn bestaan heeft het Genootschap Onze Taal bijgedragen aan de bewustmaking van de betekenis van onze taal in onze samenleving. In dit tijdsverloop deden zich in Nederland vele maatschappelijke veranderingen voor, waarvan sommige zeer ingrijpende gevolgen voor onze samenleving hebben gehad. Wij weten dat de taal niet de samenleving verandert, maar dat veranderingen in de samenleving de taal wél kunnen veranderen. Nieuwe woorden en nieuwe uitdrukkingen ontstaan, bestaande woorden kunnen een andere emotionele lading krijgen of zonder meer van betekenis veranderen. Het woord illegaal bijvoorbeeld bezat vóór, tijdens en ná de Tweede Wereldoorlog een geheel verschillende lading.
De invloeden die van gebeurtenissen om ons heen uitgaan op het taalgebruik kunnen zich voor korte of voor langere tijd doen gelden. De Golfoorlog die een jaar geleden woedde, heeft onze taal verrijkt met nieuwe woorden en vooral met nieuwe eufemismen. Maar de invloed van de Golfoorlog op ons taalgebruik zal er niet een van lange duur zijn.
Een gebeurtenis heeft alleen langdurige invloed op de taal indien die gebeurtenis heeft geleid tot een maatschappelijke verandering. Om u duidelijk te maken wat ik bedoel, leg ik u een drietal gebeurtenissen uit de afgelopen zestig jaar voor die hebben geleid tot maatschappelijke verandering en daardoor langdurige invloed op onze taal hebben uitgeoefend.
In de eerste plaats de economische crisis die in de jaren dertig Nederland teisterde. Uit die tijd stamt bijvoorbeeld het onovergankelijk gebruikte werkwoord stempelen. Voordien kon dit werkwoord slechts gebruikt worden als het vergezeld ging van een lijdend voorwerp. Sedert de economische crisis mogen we dit werkwoord zonder lijdend voorwerp gebruiken, zoals in de zin De werkelozen moesten iedere werkdag stempelen.
De tweede gebeurtenis is de Tweede Wereldoorlog. Deze oorlog heeft onze taal verrijkt met nieuwe uitdrukkingen, met nieuwe woorden en met nieuwe betekenissen van reeds bestaande woorden. Als voorbeeld noem ik het werkwoord pulsen. Vóór het jaar 1941 werd met dit werkwoord een technische bezigheid aangeduid, namelijk met een puls - een holle cilinder - een gat in de grond maken. Vanaf 1941 kreeg het werkwoord pulsen er een betekenis bij: het leeghalen van huizen. Dat woord was afgeleid van de naam van de eigenaar van het verhuisbedrijf, de heer Puls, dat in samenwerking met de Duitse bezetter de door joden verlaten huizen leeghaalde.
In de derde plaats noem ik de groei naar een multiculturele samenleving. Dit is een proces waar we nog middenin zitten, waarvan de gevolgen nog niet te overzien zijn en waarvan ik niet kan bewijzen dat het ons taalgebruik langdurig zal beïnvloeden. Maar we mogen ervan uitgaan dat de integratie van Turken, Marokkanen en Surinamers de Nederlandse taal zal verrijken met nieuwe woorden en uitdrukkingen.
CONGRESS
60 jaar onze taal en Onze Taal