● Zusters en gezusters
Voor de zusters geldt eigenlijk hetzelfde als voor de broeders. Alleen als er ge- of een telwoord in de naam zit, kunnen we de verklaring met een redelijke mate van zekerheid in de familiesfeer zoeken. Zijn de namen op een andere manier gevormd, dan zullen we per geval moeten kiezen tussen familie of klooster.
Het is een opvallende trek van gebroeders dat zij vooral in molennamen plegen op te treden. Dit in tegenstelling tot de gezusters, die daar juist niet in voorkomen. Als wij ze al in aardrijkskundige namen vinden, is het in de eerste plaats in boerderijnamen. Zo bijvoorbeeld in de Twee Gezusters bij Aarlandsveen in Zuid-Holland en in Sirjansland op Schouwen-Duiveland. De Vier Gezusters was de naam van een boerderij in de Haarlemmermeer. In het Gelderse Valburg, waar een vrij groot terrein de Gezusters heet, heb ik daarentegen geen boerderij kunnen ontdekken. Een wat raadselachtig geval is verder de naam van de Drie Gezustersdijk in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen. Die dijk omsluit een polder die in de zeventiende eeuw is bedijkt door vijf broers. Aan de dijk ligt een gehucht dat nu Suis heet, maar vroeger de Drie Gezusters werd genoemd. Helaas is het mij niet gelukt de oorsprong van die naam te achterhalen.
Hoe komt het nu dat gebroeders en gezusters op zo'n verschillende manier in aardrijkskundige namen voorkomen? Waarschijnlijk moeten we de verklaring zoeken in de aard van de benoemde objecten. In een agrarische samenleving zag men land en boerderijen in de eerste plaats als familiebezit, en daar konden zusters dus ook deel aan hebben. Bij een molen daarentegen - en zeker een Zaanse industriemolen - stond het bedrijfskarakter veel meer voorop. Vrouwen konden eventueel wel eigenaar zijn, maar het werk werd door mannen gedaan. Voor vrouwen - en zeker voor zusters - was daar eigenlijk geen plaats, zelfs niet in de naam.