● Oudste bron in Engels
In enkele Nederlandse etymologische woordenboeken gaat men uit van de veronderstelling dat zuidwestereen oorspronkelijk Nederlands woord is, dat bijvoorbeeld door het Engels, Deens, Zweeds en Russisch ontleend is. Dit standpunt wordt door buitenlandse etymologische woordenboeken niet overgenomen.
Op grond van de WNT-gegevens zou men de volgende redenering kunnen opzetten. Kennelijk hebben de Nederlandse etymologen bij hun vaststelling dat zuidwester in oorsprong een Nederlands woord is, gedacht aan andere, oorspronkelijk Nederlandse en veelal reeds oude woorden uit het zeewezen (bakboord, stuurboord, stuurman e.d.), die door andere talen aan het Nederlands ontleend zijn. De oorspronkelijke betekenis van zuidwester zou dan zijn: ‘hoed om bij zuidwesterstormen te dragen’. Dit impliceert dat zuidwester, via de benaming voor de storm, een verkorting is van zuidwesterstorm of, direct, een verkorting van verder niet aangetroffen vormen als zuidwesterhoed, zuidwesterstormhoed of iets dergelijks.
Een bezwaar tegen deze opvatting is dat het woord zuidwesterstorm pas laat in de twintigste eeuw is opgetekend. Verder is de oudste bewijsplaats van zuidwester in de betekenis ‘storm uit het zuidwesten’ pas van 1914 en lijkt een vorming uit zuidwest met een achtervoegsel -er voor het Nederlands nogal vreemd. In het Engels is een dergelijke vorming gewoner. Daar is south-wester (ook: southwester, souwester) ontstaan uit het bijvoeglijk of zelfstandig naamwoord south-west met het achtervoegsel -er, dat vaak wordt gebruikt in woorden die personen aanduiden, maar ook wel voor de vorming van zaaknamen. Bovendien dateert south-wester in de betekenis ‘hoed’ in het Engels van 1836 (dus wat eerder dan het Nederlandse zuidwester (1841)) en is het woord in de betekenis ‘zuidwestenwind’ al in 1833 aangetroffen (dus véél eerder dan in het Nederlands (1914)). Deze feiten leiden tot de hypothese dat het Nederlandse woord zuidwester een leenvertaling uit het Engels is. Direct vanuit het Engels of via het Nederlands is het woord vervolgens in andere talen terechtgekomen.