● Twijfelachtige broers
Bij de namen die zijn gevormd met de woorden broer, broers en broeders is het veel moeilijker uit te maken of we nu met broeders in den vleze of met broeders in de - katholieke - geest te doen hebben. Enkele durf ik nog wel thuis te brengen. De boerderij de Broer in het Gelderse Groot Dochteren zal wel naar het familielid heten. Dat zelfde geldt voor de boerderijnaam Broedersbouw in de Beemster. We zouden eventueel aan een samenstelling met de familienaam Broeder kunnen denken, maar dat is toch minder waarschijnlijk, omdat die naam hier niet voorkwam.
Roomse twijfels heb ik evenmin bij de boerderijnamen Broedershof in Sint Annaland en in de Anna-Jacobapolder, Broederlust in Nieuwland en Sint Joostland, en Broedertrouw in Veen (NB), alle vier in uitgesproken protestantse gebieden. Broedershof in een religieus overgangsgebied bij Dinteloord mogen we hier ook wel bij rekenen, en dat geldt zeker voor de Drie Broederspolder, die in het laatste kwart van de vorige eeuw in het noorden van die gemeente is ingedijkt.
Echte twijfelgevallen vormen de namen Broerdijk voor een gehucht in Midwoud in Noord-Holland, Broederpad voor een buurt in Leidschendam, het Breureveld voor een stuk land in Valkenswaard en de Broer-Wytses-wijk voor een veenvaart onder Langezwaag. Bij de laatste naam gaat het echter niet om de vraag ‘familielid of kloosterling’, maar om het al of niet naamkundig karakter van die broer. In Friesland was Broer namelijk een vrij gebruikelijke voornaam, en in combinatie met de nu in die provincie uitgestor-