● Van bruidegom tot vader
Het moge een troost voor de moeders zijn dat er voor de vaders nauwelijks meer plaats is ingeruimd in onze aardrijkskundige namen. Het begint al met hun rol als bruidegom. Vooral in de Zaanstreek plachten molennamen vaak een familiair karakter te dragen. Toch vond ik alleen de Bruigom als naam voor een houtzaagmolen te Westzaan. Verder heet een stuk land in Valkenswaard de Bruigom. Deze naam hoort echter slechts indirect in onze categorie thuis. Het desbetreffende perceel is namelijk niet genoemd naar een bruidegom, maar naar een vroegere eigenaar die de achternaam Bruigom droeg.
Waar het om plaatsnamen gaat, heeft het vaderschap vroegere naamgevers kennelijk niet erg kunnen inspireren. Daar waar vader zich laat zien, is dat onder andere in boerderijnamen in het noorden en oosten van het land. Vaderserf vinden we in Hoogeveen en Dedemsvaart, en Vadershofstede bij Exmorra en Sint Nicolaasga, beide in Friesland. Ik herinner er nog eens aan dat in die zelfde streken vrijwel geen namen waren te vinden waarin het woord ouder(s) voorkwam. Toponymisch gezien was vader daar kennelijk de baas. In het Hollands-Utrechtse gebied, waar we zoveel ouders in boerderijnamen vinden, heb ik daarentegen slechts twee vaders aangetroffen, en wel Vaders Wens bij Polsbroekerdam in Utrecht, een variant van het bekende type Ouders Wensch, en Vaders Akker ten noorden van Woerden. Een dynamische Brabander moet ten slotte verantwoordelijk zijn geweest voor de naam Vaders Doel, die kort na de oorlog in Sterksel op de kaart is verschenen.
Die laatste naam geeft echter wel aan dat de vaders nog tot in recente tijd actief zijn gebleven in de plaatsnaamgeving. Kennelijk hebben zij de moed nog niet opgegeven om ooit een wat prominentere positie in onze toponymie in te nemen.