Onze Taal!
Het verhaal van Onze Taal/onze taal
Toen Onze Taal vijftig jaar bestond, schreef Battus (alias H. Brandt Corstius): ‘Er zou een boeiende geschiedenis zijn te schrijven over vijftig jaar Onze-Taalstrijd.’
Onze Taal is inmiddels tien jaar ouder, en niet minder boeiend.
Ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan schreven Peter Burger en Jaap de Jong het boek ONZE TAAL! Zestig jaar strijd en liefde voor het Nederlands, dat op het jubileumcongres in november gepresenteerd zal worden.
Onze Taal, in 1931 opgericht als een onderonsje van verstokte taalzuiveraars, leverde felle strijd tegen de germanismen toen de Germanen aan de grens stonden. Na de bewogen oorlogsjaren groeide het kleine clubje puristische liefhebbers uit tot een genootschap van ruim dertigduizend leden met een brede belangstelling voor het Nederlands. ONZE TAAL! beschrijft de geschiedenis en de betekenis van het Genootschap Onze Taal en - vooral - van het gelijknamige blad. Behalve geschiedschrijving bevat het boek een bloemlezing van interessante, vermakelijke en nuttige artikelen uit het tijdschrift.
Een greep uit de inhoud: de veranderende normen van lezers en redactie, purisme, grammatica, spelling, nieuwe woorden, etymologie, de taal van politici, en plezierdichten. Een portret van de lezers: hun verzamelwoede, hun talent voor ergernis, hun oprechte liefde voor het Nederlands. Een blik achter de schermen van de Taaladviesdienst.
ONZE TAAL! geeft antwoord op de volgende vragen: Waar komt het woord ammehoela vandaan? Wat betekent de naam Lubbers? Waarom is het gestofzuigd, en niet stofgezogen? Wat zijn de lelijkste woorden van de jaren tachtig? Waarom blijven Nederlanders koppig privacy, image en public relations zeggen, terwijl Onze Taal persoonsvrede, kembeeld en faamzorg heeft voorgesteld?
ONZE TAAL! Zestig jaar strijd en liefde voor het Nederlands: niet alleen een boek over Onze Taal, maar ook over onze taal.
ONZE TAAL! (256 pagina's, geïllustreerd) wordt uitgegeven door de SDU, en zal in de winkel f 32,50 gaan kosten. Op 2 november geldt een speciale prijs van f 27,50.
U kunt bij de aanmelding voor het congres aangeven of u het boek op de congresdag wilt kopen.
U kunt de speciale antwoordkaart in het hart van dit blad gebruiken om het boek voor de ledenprijs van f 27,50 (exclusief verzendkosten van circa f 3,-) thuisgestuurd te krijgen. U ontvangt het boek dan na 2 november met een bijgesloten acceptgirokaart.