Over ontleden en dialect
C. Kostelijk - Heiloo
In het boek van prof. dr. P.A.M. Seuren, Filosofie van de taalwetenschappen (M. Nijhoff, Leiden) trof ik behartigenswaardige opmerkingen over ontleden aan, die ik met toestemming van de auteur graag aan de lezers van Onze Taal voorleg. Seuren velt een oordeel over de sinds de laatste oorlog, maar vooral sedert de eind jaren zestig naar voren gekomen mening dat ‘ontleden niet “maatschappelijk relevant” (zou zijn), een theoretisch spelletje, zonder verder belang, dat voor sommige leerlingen te moeilijk is en daardoor meehelpt een maatschappelijke elite te vormen van diegenen die het wel kunnen. Ontleden was moeilijk, dus elitair, en dus verwerpelijk. Verscheidene generaties schoolkinderen zijn op die manier opgegroeid zonder te hebben leren ontleden. Ze ondervinden daar nu de schade van.
Hierbij zij opgemerkt dat onderwijs nu eenmaal per definitie ‘elitair’ werkt, in die zin dat het noodzakelijk onderscheidingen aanbrengt tus sen meer en minder succesvolle leerlingen. Deze onderscheidingen hoeven niet per se de lagere maatschappelijke status van de leerlingen in kwestie volledig te bepalen, maar ze spelen onvermijdelijk een belangrijke rol. Ware dat niet zo, dan zou het onderwijs zijn taak niet naar behoren vervullen.’
En elders:
‘Wie de jeugd leert dat reflectie op (de eigen) taal geen waarde heeft en dat men zich maar moet uiten, mondeling en schriftelijk, zoals men zich op elk gegeven moment “voelt”, creëert een kennisvacuüm dat jonge mensen ontvankelijk maakt voor allerlei kwalijke en zelfs gevaarlijke, op “analyse” van taal gegronde opvattingen en claims. Men wakkert bovendien een houding aan van weinig respect voor de eigen taal, wat ook weer neerkomt op cultuurafbraak van eigen identiteit. Men bemoeilijkt bovendien het correct aanleren van vreemde talen in een schoolcontext: het is immers duidelijk dat een zekere kennis van grammaticale ontledingstechnieken daar een onmisbare rol vervult.
Bovendien bemoeilijkt men bij dialectsprekers de voor maatschappelijk succes veelal beslist noodzakelij-