● Vermijdingsgedrag
Hoe zijn deze resultaten te interpreteren en te verklaren? Het is aannemelijk dat een deel van de proefpersonen doorhad dat het hier een twijfelgeval betrof. Zeker voor de professionele taalgebruikers is dat waarschijnlijk. Daarvoor is de kwestie hen/hun een te bekend onderwerp uit de taalzorg en de taaladvisering. Inspectie van de in totaal achttien ongeldige antwoorden levert trouwens een aanwijzing op dat het probleem over het algemeen wel herkend werd. Er werd namelijk 11 keer opgeschreven We hebben hem (derde persoon enkelvoud) een cadeau gegeven (dat kwam ook voor als zin 2 aangeboden was, dus met hun!), twee keer dezelfde zin met ze, drie keer werd het voornaamwoord weggelaten en twee keer was niet leesbaar wat er ingevuld was. We hebben hier dus met ten minste drie verschillende vermijdingsstrategieën te maken, waarvan ik alleen de tweede legitiem vind.
Als we ervan mogen uitgaan dat de uitkomst niet voornamelijk aan de onderzoeksopzet te wijten is, zie ik twee mogelijkheden: ofwel het maakt de proefpersonen echt niet uit of hun dan wel hen gebruikt wordt als meewerkend voorwerp, ofwel ze weten niet wat te kiezen en ze laten veiligheidshalve maar staan wat er stond. Welke interpretatie het dichtst bij de waarheid zit, valt op basis van mijn gegevens moeilijk te zeggen. Hoe het ook zij, zo eenvoudig of vanzelfsprekend is de regel blijkbaar niet. Het lijkt er veeleer op dat er sprake is van een papieren regel. We kunnen ons afvragen of het wel zin heeft aan het leren daarvan nog veel energie te (blijven) besteden, gelet op de kennelijk geringe effectiviteit van de regel.
Zowel van de regel voor als of dan als van die voor hen en hun wordt gezegd dat hij teruggaat op een voorschrift uit de 17de eeuw. De hierboven gepresenteerde onderzoeksresultaten geven aanleiding tot de conclusie dat het eerste voorschrift in schrijftaal succes gehad blijkt te hebben, in tegenstelling tot het tweede, dat bepaald niet succesvol genoemd kan worden.