● Kiet niet sjiek
De Standaard is van alle dagbladen waarschijnlijk het strengst in de leer. Men schrijft daar zelfs kinema, hoewel niemand dat woord zo uitspreekt. Nog merkwaardiger is de afkorting kao, want de uitspraak blijft see-a-o. Cheque wordt check, een in België algemeen gebruikelijke schrijfwijze, maar een twijfelachtige vernederlandsing. Toch zijn er grenzen aan de trouw. Wanneer het GB naast incarnatie ook inkarnatie toelaat maar bij reïncarnatie geen overeenkomstige variant vermeldt, of wanneer Van Dale iets dergelijks doet met pact/pakt en Warschaupact, halen de Standaard-mensen hun schouders op en gaan ze hun eigen (progressieve) gang.
Een ander dagblad, De Morgen, hanteert subjectievere beperkingen; men wijst daar bepaalde ‘toegelaten’ vernederlandsingen af omdat ze te geforceerd aandoen (princiep, logika, kiet) of omdat ze een ander stijlniveau suggereren (chic staat chiquer dan sjiek). Deze krant schakelt overigens nog een derde spellingautoriteit in: wanneer een woord niet in de dikke Van Dale te vinden is, wordt het Prisma Handwoordenboek Spelling gevolgd.
Daarnaast zijn er ook dagbladen die zich wél aan de voorkeurspelling houden. De Gazet van Antwerpen doet dat onder meer omdat men de lezers van de kinderpagina geen andere woordbeelden wil voorzetten dan zij van school gewend zijn. Kampioen in deze klasse is ongetwijfeld Het Belang van Limburg. Deze krant bevat minder zonden tegen het systeem dan mijn Nederlandse kwaliteitslijfblad. Alleen quiz wordt kwis, Van Dale ten spijt.
Ook buiten het dagbladwezen blijkt de progressieve spelling voor velen de norm te zijn. In filmondertiteling, reclameteksten en andere publikaties gaan de auteurs met de vernederlandsing vaak zo ver als het ‘mag’. Overheidsdiensten vormen niet altijd een uitzondering, en scholen, naar gefluisterd wordt, evenmin. De resultaten zijn niet altijd vlekkeloos, maar dat valt, gezien de hierboven aangeduide eenvormigheidsproblemen, ook niet te verwachten. Die problemen zijn overigens door de progressieven bepaald niet gewild. Zij zouden alle bobbels graag willen gladstrijken door een paar stapjes verder te gaan dan nu ‘mag’.