● Opdissen van theorieën
Cocktaildrinkers zijn kritische consumenten, die vaak het naadje van de kous willen weten. Ze vragen waar dit of dat woord vandaan komt en doen zo een beroep op de etymologische kennis van de barmixer. Deze verklaart zonder omhalen dat punch is afgeleid van pantcha, een Oudindisch woord dat ‘vijf’ betekent (vanwege de vijf ingrediënten in de punch). Bij het serveren van een gin fizz weet de barmixer dat het Engelse gin is afgeleid van het Nederlandse genever, dat op zijn beurt weer teruggaat op het Franse genièvre (jeneverbes). In de zomer legt hij uit dat de sorbet via het Turks en het Perzisch uit het Arabisch komt (sjarba(t): ‘dronk, teug’); tijdens lange winteravonden verhaalt hij aan wie het horen wil dat de grog zijn naam te danken heeft aan de Engelse admiraal Edward Vernon (1684-1757), die zijn manschappen rum met suiker en warm water gaf om ze moed te laten vatten. De zeeheld placht een grogram coat (een soort dikke, duffelse jas) te dragen en werd door de matrozen Old Grog genoemd.
In veel gevallen gaan benamingen van dranken terug op plaatsnamen (angostura, armagnac, bourbon, calvados, champagne, curaçao, cognac, marsala, pils, port, sherry, spa, tequila). Soms zijn ze naar hun uitvinders of producenten genoemd (Bacardi, Campari, Cointreau, Kir, Grand
TWEE KLASSIEKE COCKTAILS MET EEN VERRASSENDE ETYMOLOGIE
Diki-Diki
1 /2 calvados
1/4 punch
1/4 vers geperst grapefruitsap Shaken met ijs. In likeurglas serveren.
Diki-Diki, de koning van het eiland Ubian (Zuidelijke Filippijnen), was op 37-jarige leeftijd 11 kilo zwaar en 81 cm lang. Hij stierf in 1922.
Side-car
1/2 brandy
1/4 cointreau
1/4 citroensap
Shaken met ijs. Serveren met een cocktailkers.
De Side-car werd tijdens de Eerste Wereldoorlog in Parijs uitgevonden door een officier die de gewoonte had op een motor met zijspan naar Café Dôme te gaan.
Marnier, Martini, Pernod, Pimm's, trappist). Niet altijd is de herkomst van het woord even duidelijk. Een voorbeeld is rum. Volgens sommigen is dat woord afgeleid van de Latijnse term voor suikerriet (saccharum officinarum). Maar anderen beweren dat het teruggaat op rumbustion of rumbullion, Engelse matrozenwoorden die zoveel als ‘lawaai, gekrakeel’ betekenen.
Voor een gewone taalkundige mag dat soort twijfel vervelend zijn - de barmixer weet dat speculeren over theorieën en het opdissen van gewaagde hypotheses niet alleen in de collegebanken maar ook op de barkruk een geliefd tijdverdrijf is. Zo gezien is het woord cocktail zelf een dankbaar gespreksonderwerp. De verschillende theorieën over het ontstaan ervan zijn altijd goed voor een onderhoudend halfuurtje.