● Gaat het anglicisme teloor?
Onze resultaten duiden erop dat het prestige van de Engelse woorden aan het slijten is. Alleen jongeren met een lage opleiding zijn er nog van onder de indruk. Deze algemene conclusie geeft te denken, vooral voor onze reclamemakers. Bij hun prestigieuze doelgroepen verkoopt voor z'n hele lijf nu weer beter dan voor z'n hele body.
Is de tijd rijp voor een nieuwe taalmode, nu iederéén zijn gedachten in het Engels verpakt? Als we ons wagen aan een voorspelling, dan beantwoorden we deze vraag met een voorzichtig ‘ja’. We geven het Duits een goede kans, indien tenminste de Duitse economische opmars doorgaat. Of het Russisch, mocht de perestrojka echt gaan vlotten.
Een andere vraag is wat er met onze anglicismen van nu in de toekomst gaat gebeuren. Voor een antwoord kunnen we kijken naar wat er gebeurd is met leenwoorden uit andere talen, zoals het Frans, Duits en Latijn. Die woorden hebben zich wat klank, klemtoon en betekenis betreft geleidelijk naar ons eigen, Nederlandse taalsysteem gevoegd. Het zijn gewone Nederlandse woorden geworden. Zou het met anglicismen anders gaan?
W.V. Withagen,
Sales manager of verkoopleider?
Doctoraalscriptie Algemene Taalwetenschap & Dialectologie.
KU Nijmegen 1990.