Motivering van motivatie
We beweren dat het woord motivatie goed Nederlands is en willen hier van die bewering de... motivering laten volgen.
In de ‘Algemene Winkler Prins’, 1958, 7de deel, blz. 406, lezen we:
‘Movitatie is a. bepaaldheid van het handelen door motieven; b. vooral onder de invloed van het Am. taalgebruik ook in zwang gekomen voor het geheel van biologische en psychologische factoren, die de aard en richting van het gedrag bepalen. Hieronder zijn dus begrepen aandriften, instincten en gewoonten, bij de mens ook motieven.’
‘Motivering (van vonnissen) wordt door de Ned. Wet Regterlijke Organisatie en de grondwet op straffe van nietigheid vereist. De burger moet weten waar hij aan toe is, en de hogere rechter moet tot controle in staat gesteld worden.
- In burgerlijk-rechtelijke zaken wordt arrest van het Hof in cassatie door de Hoge Raad (in Belg. Hof van Verbreking) bij afwezigheid van M. of onbegrijpelijke M. wegens vormverzuim vernietigd.’
Motivering is wat Van Dale noemt: het aanvoeren van gronden, het met redenen omkleden, het staven. Het hierboven aangehaalde artikel uit de Winkler Prins betreffende de motivering behandelt een speciale soort daarvan.
Om het kort en bondig samen te vatten: men kan zeggen dat het onze leerlingen soms aan motivatie ontbreekt voor een wel eens wereldvreemd onderwijs, maar als men dit laatste door een nieuwe inhoud en een nieuwe structuur wil veranderen, kan het nodig zijn aan een grondige motivering van zo'n vernieuwing aandacht te schenken.
Dat hierboven het naast elkaar bestaan (met een verschillende betekenis) aangetoond werd van een vorm op -atie en een vorm op -ering, wil nog niet zeggen dat iets dergelijks geldt voor b.v. het substantief bij constateren. In dat geval bestaat in goed Nederlands alleen de vorm constatering. De vorm ‘constatatie’ is een Zuidnederlandse eigenaardigheid.
(Uit: Taalonderwijs, 1969, nr. 2).