Het venster
Het is een wit huis met groene luiken dat uitziet over de weilanden. Via het hekje van de achtertuin bereik je de rivier. Emma Bovary zit dikwijls voor het raam. Het raam, aldus Flaubert, heeft in de provincie dezelfde functie als de boulevards en het theater voor de inwoners van Parijs.
De vrouw aan het venster is een bekend thema uit de schilderkunst. De feministe Annie Leclerc (in: La venue à l'écriture) ziet haar als een symbool van vrijheid, van onafhankelijkheid. Ze heeft zich losgemaakt van haar dagelijkse bezigheden en geeft zich over aan de luxe van het niets-doen, oog in oog met de natuur.
Dit bescheiden geluk laat zich moeilijk verenigen met de buitensporige fantasieën van Emma Bovary. De aanblik van vreedzaam grazende koeien kalmeert haar niet, maar versterkt haar verlangen naar een ander, exotisch bestaan.
Emma voor het raam, wekt de indruk van totale machteloosheid. Ze is gedoemd tot wachten en ledigheid, totdat een sprookjesprins haar van de eeuwige rol van toeschouwster verlost.
Telkens wanneer Emma naar buiten staart, kijkt Flaubert, over haar schouder, met haar mee. Juist in deze lyrische passages is zijn opzet, om als auteur buiten de roman te blijven, niet geheel geslaagd. Want hoe zou Emma een omgeving die ze haat, met zoveel liefde hebben kunnen beschrijven?