zijn; de werknormen waren te vervullen, de gevangenen kregen voldoende voedsel en kleding, en konden bovendien, als ze hard genoeg werkten, in aanmerking komen voor strafvermindering. In 1936 begonnen de grote zuiveringen en barstte er een tweede golf van terreur los. Talloze mensen werden opgepakt en geëxecuteerd of naar werkkampen gestuurd. De ontwikkelingen in de kampen verliepen parallel aan die in de maatschappij; Berzin werd gearresteerd en op beschuldiging van spionage voor Japan geëxecuteerd. Hij werd opgevolgd door K.A. Pavlov, die via zijn assistent majoor Garanin een campagne van, zelfs voor nkvd-begrippen, buitensporige terreur, martelingen en executies lanceerde. Bovendien werden onder hun bestuur de voedselrantsoenen zo drastisch verlaagd dat de meeste gevangenen niet zouden kunnen overleven; ook de kledingrantsoenen waren volstrekt ontoereikend om bescherming te bieden tegen het extreme klimaat.
Talloze gevangenen stierven als gevolg van de honger en het loodzware werk. Aan hun dood lag een weldoordacht plan ten grondslag om de laatste krachten uit een gevangene te persen in ruil voor een beetje goud; om hem nog harder te laten werken, werd het voedselrantsoen afhankelijk gemaakt van de geleverde arbeidsprestatie. Dat alles én ‘de zestienurige werkdagen zonder pauzes, de versleten kleding, het overnachten in een kapotte zeildoekse tent bij temperaturen van -60°C, de mishandelingen door de voormannen, de bewakers en de criminelen veranderden een gezonde jonge man in een periode van twintig tot dertig dagen in een dochodjaga [kamptaal voor een totaal verzwakt mens]’, schrijft Sjalamov in De Tataarse mullah en de frisse buitenlucht.
Varlam Tichonovitsj Sjalamov werd op 18 juni 1907 geboren in Vologda. Zijn vader was een geestelijke, zijn moeder lerares. Al op jonge leeftijd ontwikkelde hij een belangstelling voor literatuur en schreef hij gedichten en proza. Toen hij in 1923 voor zijn eindexamen geslaagd was, verhuisde Sjalamov naar Moskou om rechten te gaan studeren. De toegang tot de universiteit werd hem echter ontzegd vanwege het beroep van zijn vader. Om in zijn levensonderhoud te voorzien ging hij in een leerfabriek werken. Dankzij een liberalisering van de onderwijswet werd hij in 1926 alsnog tot de universiteit toegelaten.
Sjalamov was geen lid van de partij, maar was wel actief betrokken bij de politieke oppositie. Op 19 februari 1929 werd hij gearresteerd in een van de illegale drukkerijtjes van de Moskouse universiteit. Hij werd veroordeeld tot drie jaar concentratiekamp in Visjera (Noord-Oeral) wegens het verspreiden van het Testament van Lenin, waarin deze zijn bedenkingen uitsprak over Stalin als opvolger. Na zijn vrijlating keerde