die de kogel eerder heeft afgelegd? Dat is niet nodig. We kunnen volstaan met de gegevens van nu: snelheid, versnelling, richting, massa, luchtweerstand. De positie die de kogel straks zal hebben kan exact worden uitgerekend met de gegevens van het heden. Kennis van de geschiedenis van de kogel kan alleen tot verwarring leiden. En zoals het met de kogel is, zo is het ook met de grote geschiedenis. Kennis van de toestand van nu is belangrijker dan kennis van het verleden.
Dat is in tegenspraak met de algemeen gangbare gedachte dat kennis van de geschiedenis nodig is om het heden te begrijpen. Themerson hield ervan om algemeen gangbare gedachten te bestrijden en om te keren. Zijn lage dunk van de geschiedenis heeft misschien te maken met de omstandigheid dat hij uit een deel van Europa kwam waar de geschiedenis zo vaak hardhandig toesloeg. Romantische oorlogshetzers beriepen zich altijd op de geschiedenis, waarin immers zo veel onrecht was geschied, onrecht dat er om schreeuwde gewroken te worden. Als je leest over een land waarin de geschiedenis wordt ervaren als een levende realiteit, dan weet je dat het een land is waar men zich opmaakt voor een nieuwe oorlog.
Polen was onder de voet gelopen en Themerson schreef in Frankrijk, Schotland en Engeland Professor Mmaa's Lecture, een boek over een samenleving van termieten. Het zou voor de hand liggen dat de termieten worden afgeschilderd als een homogene massa zonder individualiteit, als een parodie op gehersenspoelde nazi-hordes, maar dat is niet zo. Het boek zou dan ook wel saai zijn geworden, en het is helemaal niet saai, maar geestig en soms ontroerend. Aan de tekeningen van Franciszka Themerson kan je al zien dat veel van deze termieten een uitgesproken individueel karakter hebben.
Er lopen wel nazi's onder hen rond, maar ook links-revolutionairen, politici van elke soort, kunstenaars, filosofen, smulpapen en wetenschapsmensen, vaak met een naam die lijkt op de naam van een tegenhanger uit de mensenwereld.
De termieten doen veel dingen die mensen ook doen. Ze filosoferen, verrichten wetenschappelijk onderzoek, ze voeren oorlog en professor Mmaa is verliefd. Niettemin, het zijn termieten, geen mensen. Ze zien slecht, maar ze ruiken goed. Gebeurtenissen worden niet ‘onvoorzien’ genoemd, maar ‘ongeroken’. Hun kennis kunnen ze niet in boeken vastleggen en professor Mmaa is wel eens jaloers op de mens, die dat wel kan. Bij de termieten kan kennis alleen worden doorgegeven als een mondelinge traditie: de kennis is in een assistent-termiet opgeslagen, ze wordt opgegeten, letterlijk verteerd en daarna aan een andere termiet gevoerd. Themerson probeert zoveel mogelijk recht te doen aan het termiet-achtige van zijn termieten en je voelt bij het lezen van zijn