In memoriam dr. D.C. Geijskes
W. Dierick
Op vrijdag 27 september jl. overleed plotseling op 78-jarige leeftijd Dr. D.C. Geijskes. Het is in dit korte bestek niet goed mogelijk recht te doen aan het belang dat deze man voor Suriname heeft gehad.
Dirk Cornelis Geijskes werd in 1907 in het Zeeuwse Kats geboren. Na zijn biologie-studie te Leiden promoveerde hij in 1935 magna cum laude aan de Universiteit van Basel. Van 1938 tot 1965 verbleef hij in Suriname. Onder Professor Stahel was hij er werkzaam op het Landbouw Proefstation waar hij zich onder andere bezighield met de bestudering van voor cultuurgewassen schadelijke insekten. Internationale faam verwierf hij in vakkringen door zijn publikaties over libellen. Velen in Suriname en Nederland profiteerden van Geijskes' ervaring en kennis op het terrein van de natuurwetenschappen en het organiseren van wetenschappelijke expedities naar het binnenland. Ook op het gebied van de etnologie en de archeologie werd zijn autoriteit in brede kring erkend.
In 1954 werd Geijskes als eerste directeur van de Stichting ter bevordering van wetenschappelijk onderzoek in Suriname en de Nederlandse Antillen benoemd en in dezelfde tijd werd hij gouvernementsbioloog met als standplaats het Surinaams Museum. Van deze laatste instelling was hij, naast oprichter, eveneens de eerste directeur. In deze hoedanigheid verzamelde hij vele etnologische, archeologische, zoölogische en botanische gegevens.
Van talrijke expedities had Dr. Geijskes de leiding. Zo wist hij in 1939 de diverse planten die de Wayana-Indianen gebruikten bij de bereiding van het oerali-pijlgif te bemachtigen. Zowel van deze expeditie als van die naar de Tafelberg, in 1958, verschenen in Vox Guyanae, het tijdschrift voor wetenschap en cultuur waarvan Geijskes redactielid was, uitgebreide en levendige verslagen. Dr. P. Wagenaar Hummelinck geeft bij zijn artikel ‘To Dr Dirk Cornelis Geijskes on his 65th birthday’ (Odonatologica, december 1972) een bibliografie van publikaties door Dr. Geijskes van zo'n 120 nummers die tezamen een indrukwekkend beeld bieden van de veelzijdigheid van deze pionier en wetenschapsman.
De herinnering aan deze bescheiden werker en het respect van wie hem gekend hebben mogen zijn nabestaanden tot troost zijn.
(In het volgende nummer van OSO verschijnt een uitgebreidere beschrijving van het leven en werk van Dr. D.C. Geijskes, en zijn betekenis voor de Surinamistiek. De redactie.)