Javaanse culturele uitingen
De Javanen die in de immigratie-periode naar Suriname kwamen, namen hun eigen Javaanse cultuur mee. Niet de hofcultuur van de vorstenhoven van Yogjakarta en Soerakarta. Meer de boerse cultuur bijv. uit de streek van Kediri op de grens van Midden- en Oost Java. Maar ook uit andere streken kwamen de Javaanse immigranten, zelfs uit de Preanger.
Sommige kunstvormen uit Java worden door de Javanen in Suriname nog steeds beoefend, zoals de muziek van de gamelan, de wayang ofwel het schimmenspel, ludruk, een boertig toneelspel èn de jaran kepang of dans met de stokpaardjes. Andere Javaanse kunstuitingen hebben het aanpassingsproces dat de Javanen in Suriname doormaakten, niet overleefd.
Javaansche emigranten op weg naar Suriname ± 1900. Fotoarchief Kon. Inst. v.d. Tropen, Amsterdam.
Enigszins kunstmatig, maar niet minder waardevol krijgen de kunstvormen van Javaanse origine nieuwe injecties met behulp van officiële Indonesische vertegenwoordiging in Paramaribo. In eendrachtige samenwerking met verschillende vooraanstaande Javanen in Paramaribo organiseren zij cursussen op het gebied van gamelan-spel, Javaanse dansen, batikken etc. Men heeft