kerk werd in het jaar 1825, kort na de dood van Van der Horst, voltooid en de tekst van het chronogram luidde:
‘In Isto transfIgUrato LoCo offerIMUs nUnC soLI Deo Vero.’
‘In deze van gedaante veranderde plaats offeren wij nu de enig ware God’.
Naar aanleiding van de verkoop van de schouwburg en de tekst, waarin geschiedschrijving en theologie zo fraai ineenvloeien, merkt Lammens nog even fijntjes op:
‘Het is zeker een bewijs van de groote verdraagzaamheid en de weinige gevoeligheid der Joodsche natie’ (Lammens, z.j.: 165).
Het chronogram is waarschijnlijk van Van der Horst, al noemt Bossers ook diens opvolger Van der Weijden, die echter pas in 1826 in Suriname aankwam en toen de kerk inwijdde, als een mogelijke auteur (Bossers, 1884: 188).
B. Grothues, die de grootste verzameling chronogrammen ter wereld heeft - meer dan 15000 - (Het groot Guinness book of records) liet ons weten:
‘Het is voor het eerst dat ik geconfronteerd word met een chronogram dat eens op een kerkgebouw buiten Europa werd aangebracht. Het chronogrammeren was en is hoofdzakelijk een bezigheid van zuidelijke Nederlanders, maar ik neem aan dat de missiepaters in Suriname het ook graag deden.’
Inderdaad. In 1895 stichtten de Zusters van Roozendaal te Nieuw-Nickerie hun St. Claraschool. Een pater maakte bij die gelegenheid een chronogram in het Engels (Nieuw-Nickerie lag aan de grens met het toenmalige Brits-Guyana). Toen de school in 1945 haar 50-jarige jubileum vierde vulde Pater Van Emstede CssR. deze tekst aan met een Nederlandse chronogram, waardoor op een toen uitgegeven gedachtenisprentje de volgende regels konden worden afgedrukt:
‘MaY goD VIsIbLY bLess YoUr VerY CharItabLe Work In oUr CItY’. (1895); ‘Is De Ware Wens UWer InnIg Dankbare LeerLIngen Van De sInt CLarasChooL’. (1945).