Ons Erfdeel. Jaargang 27
(1984)– [tijdschrift] Ons Erfdeel– Auteursrechtelijk beschermd
[pagina 785]
| |
De Franse NederlandenDe Frans-Vlaamse cultuurdagen te Waregem.Op 22 en 23 september 1984 hadden in Waregem de 37e Frans-Vlaamse cultuurdagen plaats. Zoals gewoonlijk organiseerde de sectie geschiedenis op zaterdag haar Geschiedkundig Colloquium. Het thema van dit colloquium was dit jaar: Geschiedschrijving over Frans-Vlaanderen. Aanleiding hiervoor was het artikel van E. Defoort in het tijdschrift Wetenschappelijke Tijdingen over ‘De Vlaamse Beweging in Frankrijk tussen mythografie en historiografie’.Ga naar eindnoot(1) Het was de bedoeling een gesprek te organiseren tussen wat in de uitnodiging werd genoemd: de jonge historici en de ‘oude generatie’. Na een lange inleiding door R. Watthy volgde een open en geanimeerde discussie tussen wetenschappelijk gevormde historici en personen die in de Frans-Vlaamse Beweging actief zijn of waren. Beide benaderen het verleden op een andere manier. De eerste groep doet dat op een zogenaamd ‘droge’ wetenschappelijke wijze. De tweede groep is geëngageerd in de beweging en streeft met zijn geschiedkundige geschriften een dubbel doel na: ten eerste de beweging vooruit helpen en ten tweede het weergeven van een aantal feiten en gebeurtenissen waar zij soms zelf een rol in hebben gespeeld. Het is duidelijk dat een zo verschillende benaderingswijze van hetzelfde verleden vaak tot discussies kan leiden.
Op zondagvoormiddag hadden de verschillende sectievergaderingen plaats. Daarin werden een reeks boeiende referaten gehouden. Wij geven enkele voorbeelden. In de sectie jeugd sprak Jaak Stervelynck over zijn roman De dagen van Hondschote. Er werd gepeild naar de bruikbaarheid van dit boek in het voortgezet onderwijs. In de sectie onderwijs gaf Hugo Rijckeboer toelichtingen bij een onderzoek naar het gebruik van het Nederlands dialect in Frans-Vlaanderen. Daarop volgde de traditionele, maar boeiende discussie tussen voor- en tegenstanders van het dialect in het onderwijs in Frans-Vlaanderen. In de sectie Economie-Overheidspersonen werd o.a. van gedachten gewisseld over het gebrekkige openbaar vervoer tussen Frans-Vlaanderen en West-Vlaanderen.
Tijdens de namiddagzitting werd o.a. het woord gevoerd door het Europese parlementslid Willy Kuypers die enkele opmerkingen formuleerde over een Europese herstelpolitiek. Hij stelde de vraag of de Europese en wereldgemeenschap erbij gebaat zijn dat volkeren hun wezenlijk karakter zien verdwijnen en opgaan in een groter geheel. Zijn collega in het Europese parlement, Raf Chanterie, stelde voor Zuid-West- en Frans-Vlaanderen in één Euro-regio samen te brengen. Luc Verbeke, algemeen secretaris van het Komitee voor Frans-Vlaanderen kon in zijn verslag over het onderwijs van het Nederlands in Frans-Vlaanderen melden dat reeds meer dan duizend leerlingen cursussen volgen. Wie de toestand in het verleden heeft gekend, weet dat dit een niet te onderschatten aantal is. Door Camiel Taccoen, schepen van Belle, werden daarna de prijzen uitgereikt aan de deelnemers aan de 19e Nederlandse Taalprijsvraag voor Frans-Vlaanderen.
Jozef Deleu bracht hulde aan G. Mommerency, burgemeester van Nieuwpoort, schepen van cultuur W. Vermote en E. Desaever, die in hun stad nu reeds tien jaar lang een Frans-Vlaamse veertiendaagse organiseren. Deleu stelde dit initiatief als voorbeeld van een goed buitenlands cultureel beleid. Hij pleitte ook voor een cultureel verdrag met Wallonië. Hij hekelde de houding van sommigen in de Vlaamse regering, die van het ministerie van cultuur steeds grotere bezuinigingen eisen. Het wordt tijd dat men inziet dat ook cultuur arbeidsscheppend kan zijn, zei Deleu. De slottoespraak werd gehouden door Eric de Temmerman, kabinetsmedewerker van de Minister van cultuur K. Poma.
Deze 37e Frans-Vlaamse cultuurdagen haalden een goed niveau. Dit is zeker mede te danken aan het optreden van voorzitter C. Moeyaert, die er voor zorgde dat het programma vlot en stijlvol werd afgewerkt.
Dirk van Assche |
|