gen hun eigen politieke partij: de Parti Fédéraliste Flamand - de Vlaemsche Federalistische Partij (P.F.F.-V.F.P.). Ze is ontstaan te Boeschepe op 12 januari 1984 en vertegenwoordigt de Vlaamse gemeenschap in Frans-Vlaanderen op politiek en electoraal vlak. Ze is een uitloper van het Vlaamse reveil in Frans-Vlaanderen dat totnogtoe vooral cultureel werd aangezien. De sfeer waarin de partij is ontstaan, spreekt vanzelf: Vlaanderen in Frankrijk is slechts periodiek belangrijk... bij verkiezingen. Politiek rechts heeft in het verleden te kwader trouw gehandeld; politiek links doet sedert mei 1981 in dit opzicht voor niets onder. De eisen van de Frans-Vlaamse verenigingen zoals die onder andere in het ‘Manifest van de Frans-Vlamingen’ werden geformuleerd, hebben de politieke partijen systematisch naast zich neergelegd. Kortom, de behoefte aan een structuur van politieke aard liet zich blijkbaar voelen en is zo uitgemond in de stichting van deze partij.
De P.F.F.-V.F.P. heeft haar secretariaat te 59130 Lambersart, 24 Allée de la Source ‘Le Village en Flandre’. De voorzitter, erevoorzitter en secretaris-generaal zijn respectievelijk Paul Verbeke, Michel Galloy en Régis de Mol.
●
Ander stichtingsnieuws betreft het Comité pour la promotion et le développement des langues flamande et néerlandaise en Flandre Française (p.a. Philip Ameu, 109 Rue Belle - Rade, F-59240 Dunkerque). In de intentieverklaring lezen we dat het comité een brede propaganda wil voeren om het aanleren van het Vlaams en het (Algemeen) Nederlands te stimuleren. Het onderwijs van het Vlaams motiveert het Comité op affectieve gronden; dat van het Algemeen Nederlands vooral op commerciële gronden: het Algemeen Nederlands is de taal die wordt gesproken in twee van de meest dynamische landen van Europa op technisch, industrieel en commercieel vlak.
●
Wij ontvingen een kopie van de brief die in naam van de Frans-Vlaamse organisatie Menschen Lyk Wyder en van het grootste deel (?) van de ‘Mouvement Régionaliste Flamand de France’ op 10 april 1984 naar de Franse minister van Onderwijs Savary werd gestuurd met de dringende vraag het Nederlands in de P.E.G.C. (2e sectie) van de ‘Académie des Pays-Bas Français’ van Rijsel op te nemen en het C.A.P.E.S. Nederlands (Certificat d'Aptitude au Professorat de l'Enseignement Secondaire: één van de drie bevoegdheidsgetuigschriften voor leraren van het middelbaar onderwijs) te creëren. Ingevolge het besluit van 5 mei 1971 bestaan er tot nu toe alleen facultatieve proeven Nederlands bij de theoretische proeven van het C.A.P.E.S Duits en Engels. Leraren die deze proeven Nederlands met succes hebben afgelegd, kunnen naast Engels of Duits ook enkele uren Nederlands geven. Het verzoekschrift, dat ondertekend is door de vice-president van Menschen Lyk Wyder F. Allacker, wordt heel evenwichtig en onweerlegbaar gemotiveerd en getuigt van diplomatie. De steller van de tekst wijst erop dat het Nederlands de tweede cultuurtaal is van de Frans-Vlamingen en dat zij een heel dynamische rol kan spelen in het Frans-Vlaamse grensgebied. Het onderwijs van de Vlaamse volkstaal moet worden versneld en daar waar het Vlaams in de commerciële betrekkingen met de andere kant van de grens tekort schiet, moet het onderwijs van het Algemeen Nederlands worden uitgebreid. Door het C.A.P.E.S. Nederlands te creëren en het Nederlands in de P.E.G.C. van de Académie des Pays-Bas Français te Rijsel in het programma op te nemen, werkt men mee aan de promotie van de Nederlandse taal en cultuur.
Maart 1984 was voor Frankrijk de maand van het boek. Regionaal hadden een aantal manifestaties plaats in Robeke, Rijsel, Marquette, Haubourdin, Grevelingen, Dowaai, Béthune, Maubeuge...
Op een in 1981 te Hénin-Baumont gehouden colloquium over het openbaar leeswezen had men zich bezonnen over de bedroevende infrastructuur van en de matige belangstelling voor de openbare bibliotheken. Dank zij het colloquium heeft men op een aantal terreinen inmiddels serieuze vooruitgang geboekt. Zo heeft het Noorderdepartement nu zijn centrale uitleenbiblioheek met bibliobus die gemeenten van minder dan 10.000 inwoners aandoet. Enkele steden hebben de stap gezet naar de bibliotheek van het jaar 2000 waar alle communicatiemedia zullen samenkomen. De stad Atrecht heeft haar mediatheek geopend, Toerkonje doet binnenkort hetzelfde... Gelijkaardige projecten liggen in Rijsel, Le Cateau, Saint-Pol-sur-Mer... op tafel. Het bibliotheekwezen gaat steeds meer de toer op van de culturele animatie. In een Rijsels metrostation gaat men bij wijze van experiment één week lang een deel van de stadsbibliotheek onderbrengen.