20 jaar ‘Adem’.
In de loop der jaren zijn er in Vlaanderen al heel wat muziektijdschriften op de markt verschenen. Het overgrote deel ervan was geen lang leven beschoren. Adem, het tweemaandelijks tijdschrift dat door het Lemmensinstituut te Leuven wordt uitgegeven, lijkt uit solieder hout gesneden: het heeft onlangs zijn twintigste jaargang ingezet.
Begin 1965 publiceerde het Lemmensinstituut het eerste nummer, een werkmap met losse bladen. Het instituut wilde met die uitgave het bekende maar kwijnende Musica Sacra vervangen door een verjongd orgaan, dat op de eerste plaats een betrouwbaar lichtbaken zou zijn voor de eigentijdse kerkmuziekbedrijvigheid in de geest van de liturgische vernieuwing, zoals die door het Tweede Vaticaans Concilie werd gestimuleerd. Gestadig werd het werkterrein uitgebreid en de inhoud verruimd. Vanaf de vijfde jaargang had het tijdschrift zijn ware identiteit gevonden: het stelde zich voor als het officiële orgaan én van het Lemmensinstituut én van de koorfederatie Het Madrigaal. Die dubbele functie bepaalde sindsdien de inhoud. In elk nummer worden vooral drie belangrijke aspecten van de muziekpraktijk belicht: de liturgische muziekbeoefening, de muziekopvoeding en de koorarbeid.
De laatste jaren volgde de redactie de internationale trend om elke jaargang op te vullen met themanummers. De vijf afleveringen van de twintigste jaargang zijn gewijd aan de muziek in relatie tot de beeldende kunsten, theater en opera, literatuur en poëzie. In dat perspectief bevat het eerste nummer o.a. bijdragen zoals De orgelkasten en het barok-kerkmeubilair in Vlaanderen en Brabant (E. Hennaut), Plastische kunsten en muziek van deze eeuw (F. Geysen), Het picturale als activatiemiddel bij het muziekbeluisteren (J. Wuytack). Zoals steeds een boeiend nummer, waaruit beroepsmusici en muziekpedagogen, koordirigenten en organisten bruikbare documentatie kunnen halen. Adres: Herestraat 53, 3000 Leuven. Abonnement: 495 BF.
Hugo Heughebaert