Theater
De toneelvoorstelling als maatschappelijk signaal; de heropvoering van ‘Het dagboek van Anne Frank’.
Al geruime tijd voordat de produktie in première ging, werd er volop over bericht in de Nederlandse media. In de dag- en weekbladen verschenen interviews met de hoofdrolspeelster, de regisseur en de bewerkster van de van oorsprong Amerikaanse tekst; een enkel dagblad wijdde een special aan de voorstelling en de achtergronden; twee speelsters verschenen in het veelbekeken en -besproken televisieprogramma van Sonja Barend. Een behandeling die niet elke toneelproduktie ten deel valt.
Dit alles geeft al aan dat het stuk emoties losmaakt die niet rechtstreeks met de voorstelling te maken hebben, maar met het onderwerp en de achtergronden. De voorstelling is dan ook Het dagboek van Anne Frank, het onderwerp is het joodse meisje Anne Frank dat in de Tweede Wereldoorlog met zeven anderen twee jaar lang ondergedoken heeft gezeten, de achtergrond van het stuk is het Duitse fascisme, de achtergrond van de heropvoering is de opleving van het hedendaagse fascisme, dat zich wederom uit in racisme en anti-semitisme.
Over de heropvoering van het stuk (het werd voor het eerst opgevoerd in 1956 door toneelgroep Theater) zijn allen in medialand het eens: het is jammer dat de situatie zodanig is dat het stuk weer van stal gehaald moet worden, het is goed dát het opnieuw gespeeld wordt en dat kunstenaars hun kunst niet willen isoleren van het maatschappelijk gebeuren, maar haar gebruiken om uiting te geven aan hun sociale betrokkenheid.
Het dagboek van Anne Frank is niet alleen een voorstelling geworden, het is een heel project.
‘Het dagboek van Anne Frank’ geregisseerd door Jeroen Krabbé en met Jip Wijngaarden in de hoofdrol (foto Jan Swinkels).
De Anne Frankstichting heeft een kleine tentoonstelling gemaakt die met de voorstelling meereist, en er is lesmateriaal voor de scholen om de leerlingen voor te bereiden op het stuk. Dat dit wel nodig is, bleek uit een proefvoorstelling in Schiedam, waarbij de scholieren in vader Otto Frank (Jeroen Krabbé) Willem van Oranje herkenden, en hem gescandeerd verwelkomden met ‘Willem de Wipper’. Nederland reageerde geschokt: hier ontbrak toch de verschuldigde eerbied. De leerlingen bleken het niet zo kwaad bedoeld te hebben; niet wetend naar welke voorstelling zij door hun leraren gedreven werden, hadden zij behoefte aan een lolletje gehad. Geschrokken van de reacties, boden zij later hun verontschuldigingen en een bloemetje aan.
Een goede les, meende de directeur van de Anne Frankstichting, omdat door deze kwestie de leraren en schoolbegeleiders duidelijk is geworden dat de leerlingen op de voorstelling voorbereid moeten worden met het daarvoor ontwikkelde lesmateriaal. Maar dit is ook precies waarom de voorstelling gespeeld wordt: om de mensen er van te doordringen dat zowel thuis als op school te weinig naar het verleden wordt gekeken om daaruit lering te trekken voor het heden. Vele jongeren weten niets van Anne Frank, weten niet wie ze was, hoe en waarom ze stierf, en waarom ze zoveel emoties weet los te maken bij de oudere generatie. Überhaupt begrijpen ze de emoties van de ouderen niet, de oorlog staat voor hen te ver weg en heeft voor hen geen betekenis meer. Niet slechts de interviews met spelers, regisseur en bewerkster rechtvaardigen de heropvoering van het stuk, maar juist het gedrag van de scholieren in Schiedam, die fris van de lever reageerden op een stuk dat hun traag en oninteressant voorkwam om dat hen de kennis van het verleden ontbrak.
Dit brengt ons meteen tot het dilemma bij het benaderen van de voorstelling. De waarde van de voorstelling zit hem niet in de toneeltechnische of dramaturgische prestaties; er wordt op gedegen wijze toneel gemaakt, zoals dat bij een groot aantal produkties het geval is. De meerwaarde zit hem in de achtergronden. Ten eerste heeft Anne Frank echt bestaan, haar dagboek is in vertaling de hele wereld over gegaan en heeft velen pas doen beseffen welke volkenmoord heeft plaatsgehad. Niet voor niets is het stuk geschreven door twee Amerikanen, die geografisch en daardoor