Zomercursus voor Nederlandse taal en cultuur te Breukelen.
In 1983 werd van 18 juli tot 6 augustus voor de tiende keer te Breukelen een zomercursus voor Nederlandse taal en cultuur gehouden, de achtentwintigste in een reeks, waarmee in 1956 te Nijmegen werd gestart. De ruimten en de gebouwen op het uitgestrekte terrein van het kasteel Nijenrode te Breukelen worden voor de duur van de cursus door het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen gehuurd van de Stichting Nijenrode, Instituut voor Bedrijfskunde. In de beginjaren kwamen verreweg de meeste cursisten uit België, vandaar ook wel de toenmalige benaming ‘Belgencursus’. Op Nijenrode komen jaarlijks circa honderdvijftig deelnemers uit circa vijfentwintig verschillende landen. Opvallend is dat sinds 1975 herhaaldelijk ook studenten uit de Chinese Volksrepubliek hebben deelgenomen en dat de Belgen soms door de Duitsers in aantal werden overtroffen. De cursisten zijn overwegend studenten. Een reeds vrij behoorlijke kennis van het Nederlands is vereist. Voor ongeveer de helft van de deelnemers staat in het kader van Culturele Verdragen een studiebeurs ter beschikking.
De cursus wordt georganiseerd door het Bureau Congressen van de Afdeling Kabinetszaken van het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen (Nieuwe Uitleg 1, NL-2514 BP 's-Gravenhage). De algemene leiding berust sinds 1978 bij de heer P.A. Jacobs, docent aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam. Twaalf docenten, voornamelijk van Nederlandse nationaliteit, verlenen hun medewerking bij het geven van taallessen en minilezingen, bij de organisatie van literaire evenementen, door deelname aan het sociale leven in de avonduren enz.
Het lesprogramma omvat 's ochtends twee vaste groepsuren, volgens het taalniveau van de cursist, dat aan de hand van korte interviews op de openingsdag van de cursus wordt bepaald, en verder twee keuzeuren, te kiezen uit: stijloefeningen, woordvorming, idioom, spreekvaardigheid, Nederlandse luisterliedjes, kennis van land en volk, kranten lezen, vertalen (uit het Duits, Engels, Frans) en literatuur.
's Middags staan lezingen op het programma over politiek, economie, kunst, literatuur, de dagbladpers, het omroepbestel en geestelijke stromingen in Nederland. Door middel van zogenaamde minilezingen wordt het thema van de hoofdlezing in eenvoudig taalgebruik, vooral ten behoeve van de minder ge-