Verzamelde Opstellen van Rafaël Debevere.
Het woord vooraf dat Minister van State Theo Lefèvre voor deze Verzamelde Opstellen geschreven heeft suggereert veel, vooral waar hij zegt dat Rafaël Debevere geleden heeft onder... Pontius Lamiroy! (De voornaam van de vroegere bisschop van Brugge ben ik kwijt, maar Pontius was het zeker niet...) Een onverbloemde aanklacht van dergelijk kaliber schreeuwt gewoon om meer uitleg, die op de volgende pagina verstrekt wordt door Jozef Deleu: Rafaël Debevere was een van de vele kapelaans die om hun Vlaamse overtuiging in hun loopbaan gedwarsboomd werden.
Wat die loopbaan zou geworden zijn in een ‘normaler’ land kunnen we alleen maar gissen. Eén ding is de lezers van Ons Erfdeel echter bekend: dat Rafaël Debevere na zijn 75e verjaardag ettelijke indringende studies in dit blad publiceerde en zich zodoende op hoge leeftijd nog deed kennen als een ijverig en gewetensvol publicist en speurder naar kunstschatten in Frans-Vlaanderen.
Het zijn die opstellen uit Ons Erfdeel die Jozef Deleu verzamelde en uitgaf, naar aanleiding van het diamanten priesterjubileum van de ere-direkteur van het Sint-Antoniusinstituut te Loker. Drie opstellen handelen over eminente Frans-Vlamingen als Charles De Croocq en Edmond de Coussemaker, één over het getijdenboek dat de auteur ontdekte te Belle en twee over schilderijen die in Frans-Vlaanderen bewaard worden. Het opstel over de ‘Keisnijding’ van Belle heeft Rafaël Debevere voor deze uitgave gedeeltelijk herwerkt.
De oplage bedroeg 26 lukse-ingebonden eksemplaren, genummerd van A tot Z en gesigneerd door de auteur, en 250 niet-ingebonden eksemplaren, genummerd van 1 tot 250 en eveneens gesigneerd. Een fraaier geschenk zal de 84-jarige jubilaris zich wel niet hebben kunnen wensen.
Jan Deloof
Verzamelde Opstellen van Rafaël Debevere. Privé-uitgave, mei 1971, 224 blz., 47 zwart-wit foto's.