Nederlands aan de Capital-Universiteit te Bexley.
Voor het eerst is er in de staat Ohio (U.S.A.) Nederlands gedoceerd, namelijk te Bexley aan de ‘Capital University’. Dat gebeurde daar tijdens twintig dagen in de maand januari 1971. Toen volgden zevenentwintig studenten en één toehoorder hun allereerste kursus Nederlands aldaar, zonder dat ze toen door andere leergangen belast zouden worden. Ze hebben zich volledig en ongestoord op de studie van het Nederlands kunnen toeleggen.
De studenten Nederlands werden op de eerste dag in het talenpraktikum gevraagd of ze de voorkeur gaven aan één jaar of aan een halfjaar Nederlands binnen één maand. Ongeveer tachtig van de honderd stemden voor een halfjaar of één semester Nederlands. Dat betekende ook een kortere dag in het talenpraktikum en in de gehoorzaal. 's Ochtends tussen tien uur en kwart over elf of, als het nodig was, kwart voor twaalf, zaten de studenten in 't talenpraktikum naar Nederlands op geluidsband te luisteren. Elk stuk grotendeels uit taaloefeningen bestaande leerstof (op geluidsband) werd drie keer door de studenten verwerkt. 's Middags van één uur tot kwart over twee (of niet later dan kwart voor drie) waren de studenten aan het spreken, schrijven en lezen in het Nederlands in een kollegezaal.
Niemand verwachtte dat onze studenten zo met goed gevolg de kursus Nederlands zouden volgen. Een hoofdreden voor hun sukses is ongetwijfeld het uitstekende leerboek ‘Speak Dutch’ door Prof. Dr. Walter Lagerwey. De meeste studenten Nederlands verklaren zich bereid tot de voortzetting van hun Nederlands vanaf bladzij 309 in ‘Speak Dutch’. Ze zouden dat graag willen doen gedurende twintig dagen in januari 1972.
Het zou wel doenlijk zijn binnen twee wintermaanden geregeld een jaar Nederlands hier te kunnen aanbieden: 1) ten tijde van de eerste januari het ekwivalent, op campus, van semester één en 2) ten tijde van de eerstvolgende januari het ekwivalent van semester twee, maar niet op het kampus zelf. Veel liever in een omgeving van Nederlands sprekenden. Voor een week of drie in Nederland en Noord-België zou het ongeveer $675 per student kosten, voor een week of drie in de Nederlandse Antillen daarentegen slechts omtrent $500. We zijn nu plannen aan het smeden voor het tweede halfjaar van Nederlands in januari 1972. Wat onze studenten aangaat, is niet iedereen in staat een bedrag van 675 of 500 dollars uit te geven. Een gedeelte ervan wel natuurlijk! Dus we zijn aan het zoeken naar stipendia voor minstvermogende studenten. Ook naar een kleine gehoorzaal en talenpraktikum in Nederland en Noord-België of op een eilandje in de Nederlandse Antillen.
Eén studente Nederlands zal orgelmuziek in Antwerpen gaan studeren. M'n enige toehoorder, het hoofd van de kunstafdeling aan de Capital-Universiteit, zal voor een maand of drie op studiereis zijn in Nederland en Noord-België. Zijn reis houdt verband met zijn restauratie van Willem Key's ‘Piëta’, een zestiende-eeuwse Nederlandse schilderij van de Schumachergalerij der ‘Kapitaaluniversiteit’. Onze toehoorder, Prof. R.G. Bauer, is ook beheerder van dat schilderijmuseum.
Prof. Dr. G.B. Droege
Interim Dutch
Learning Center