Informatie over ‘België in de Wereld’.
Door zijn aktiviteiten in de vijf werelddelen, gedurende nu acht jaar, beschikt BiW over een tot nogtoe nooit verzamelde dokumentatie m.b.t. de Vlaamse historische en aktuele aanwezigheid in het buitenland, en over kontakten om deze dokumentatie te vervolledigen. Deze dokumentatie betreft de volgende terreinen: nagebleven invloeden op taalgemeenschappen: politieke en sociaal-ekonomische instellingen, daterend zowel uit de tijd der Spaanse ekspansie als die van Leopold II; de vele kunstvlakken, vooral de beeld-, bouw- en schilderkunst; de hedendaagse kultuurterreinen, de industriële betrekkingen en de sociale inzet tot en met missionering en ontwikkelingshulp.
In het kader van zijn sociaal-kulturele doelstellingen beoogt BiW tans de verzamelde dokumentatie te valoriseren als beleidsinstrument, voor zichzelf, en ten bate van een ruimer publiek.
Na een lange voorgeschiedenis is Vlaanderen, sinds de aderlating van de 17de eeuw, een zieke gemeenschap, met veel gemiste kansen. Na bijna drie eeuwen onderdrukking en verwarring is de konjunktuur tans in zoverre gunstig dat een zelfbewust worden niet louter een terugblik betekent, maar een start kan zijn voor een internationale opdracht. Is het niet zo, dat een persoon die tot twee gemeenschappen behoort, een speciale opdracht heeft als katalisator en bemiddelaar door te beklemtonen wat eigen is aan beide gemeenschappen.
Vlaanderen is in Europa niet alleen een bufferstaat, politiek, kultureel en ekonomisch, het is ook een koppelteken met konsekwente opdrachten. Deze opdrachten gaan verder dan Europa, omdat Vlaanderen bepaalde uitlopers heeft in de vijf kontinenten.
Als politiek machteloze gemeenschap bevat een inventarisatie en een nieuwe inzet van onze sociaalkulturele waarden en krachten bepaald geen gevaar het evenwicht in de wereld te verbreken: chauvinisme en imperialisme zouden ons alleen maar belachelijk maken, maar van uit een etische optiek en van uit een goed gerelativeerde zelfkennis zullen we, als politiek onbevooroordeelden, op menig vlak en in veel landen gemakkelijker gehoor en ingang vinden dan menig grote kultuurgemeenschap die in politiek opzicht gekompromiteerd is.
Op basis van deze inzichten heeft BiW tans een vierjarenplan in uitvoering, om via films en publikaties zijn bescheiden medewerking te leveren tot een betere zelfkennis van de Vlaamse gemeenschap en het daaraan verbonden inzicht in eigen mogelijkheden en toenadering tot de vele landen die gastlanden zijn voor honderdduizenden Vlamingen.
Deze publikaties lopen parallel met de andere kontaktmiddelen, zoals het stimuleren van het verenigingsleven van de Vlamingen in het buitenland, het onderwijs in het Nederlands buiten onze grenzen, de uitwisseling van studenten (tijdens vijf oogstseizoenen konden al meer dan 2.000 Vlaamse studenten gaan werken bij Vlaamse tabaksfarmers in Kanada).
Als eerste publikatie komt een reeks films, waarvan er tans twee worden opgenomen door de bekende Vlaamse kineast Em. Degelin. Een eerste langspeelfilm behandelt de Vlaamse kunst in het buitenland, naar het scenario van Paul Rock, hoofdbestuurslid van BiW; een tweede film, speeltijd 120 minuten, behandelt in vier panelen het Nederlands in de wereld, waarvoor ondergetekende het scenario schreef. De realisatie van andere filmprojekten is nog in studie.
Een andere publikatie is een reeks boeken, waarvoor een kontrakt werd afgesloten met de Uitgeverij DAP: in de loop van vier jaar zal deze uitgeverij in haar Wereld-in-Reeks twaalf titels publiceren, in de vorm van vier ingebonden en geïllustreerde Omnibussen, één per jaar. De eerste Omnibus verschijnt in januari 1972. Deze boeken worden door ondergetekende geschreven in opdracht van BiW. De uitgever waarborgt een minimum oplage van 12.000 eksemplaren, terwijl ook BiW zich speciaal zal inzetten voor een ruime verspreiding. Bepaalde officiële en privé-instellingen bestelden reeds een ruim aantal eksemplaren, bruikbaar als relatiegeschenk voor kliënten of werknemers. Het eerste boek zal een algemeen situatiebeeld brengen van Vlaanderen in zijn historische en internationale kontekst.
Deel 2 tot/met deel 11 bevatten een inventaris van de Vlaamse aanwezigheid resp. in de U.S.A., Ontario, Kanada (behalve Ontario), Latijns-Amerika, Azië en Australië, Wallonië, Frankrijk, (de rest van) Europa, Centraal-Afrika, Zuid- en Noord-Afrika. Deel 12 ten slotte behandelt de Vlaamse emigrant vanuit een etische optiek, met zijn solidariteit, zijn speciale opdracht als schakel tussen twee werelden, zijn noden en zijn mogelijkheden.
Om te besluiten vermelden we nog even het BiW-yearbook: een uitgave in het Engels die alle nuttige informatie bevat over Vlaanderen en voor de Vlamingen die, in het buitenland, nog een sociale, ekonomische, kulturele of administratieve binding hebben.
De eerste uitgave van het BiW-yearbook verschijnt in 4 delen:
1. | Algemene dokumentatie zowel over officiële als over partikuliere instellingen die betrekkingen hebben met het buitenland; |
2. | Sociale en ekonomische informatie; |
3. | Kulturele informatie; |
4. | Vlamingen in het buitenland: wie is wat en waar. |
De eerste twee delen zijn reeds verschenen; deel drie en vier verschijnen de eerstvolgende maanden.
Vanaf 1972 zal het BiW-yearbook, als vademekum voor de uitgeweken Vlamingen, en als aktuele informatie over de Vlaamse aanwezigheid in het buitenland, jaarlijks bijgewerkt worden en onder één band ter beschikking zijn.
BiW heeft, met beperkte middelen, zeer veel doelstellingen. Uit deze randnota's bij zijn aktiviteiten blijkt dat BiW, na de empirische en pragmatische aanloop, een bepaalde prioriteit verleent aan het doorlichten van het geheel der ervaringen en aan het vastleggen van een beleidsdoktrine voor de toekomst, waarbij de Vlaamse gemeenschap betrokken dient te worden. Deze optie-voorrang haakt in op een der besluiten van het BiW-Kongres op de Internationale Jaarbeurs van Vlaanderen 1969 te Gent.
Arthur Verthé