Mechelen, Archief van het Kapittel van Sint-Rombouts, Acta Capitularia Sti Rumoldi, Reg. 73; fol. 340 ro.
Onder ‘Die io decmbri i7i7
Rdi admi Dni admiserunt philippum jacobum Buijens et ludovicum van Beethoven, ut tamquam Choraules huic eccl(es)iae serviant.
Doopakte van Ludwig van Beethoven.
Mechelen, Stadsarchief, Doopregister van Sinte-Katharine, vol. 7, 1698-1714, blz. 258, onder 5 januari 1712:
eodem die
Ludovicus f(il)ius Michaelis
van Beethoven et Mariae
Ludovicae Stuijckers
S(susceptores) Ludovicus Stuijckers
Antonia Schrevens nominae
Elisabethae van Leempoel.
dat normaal wijdverspreid ligt in diverse biblioteken, archieven en musea. In dat opzicht zijn ze volkomen geslaagd.
In een eerste afdeling van de ekspositie vonden we een zestigtal geschreven en ikonografische getuigenissen, die het spoor van het Beethovengeslacht precies trekken. Doopakten, kronieken, rekeningen, oorkonden en notariële stukken deden het voorgeslacht van de toondichter heropleven; foto's, beelden, gravures e.d. suggereerden het leefmilieu van die voorouders. Het verzamelen van die zeldzame archivalia verleende aan de Tongerse tentoonstelling meteen een wetenschappelijke waarde.
De tweede afdeling van de tentoonstelling met talrijke foto's, ter beschikking gesteld door Inter Nationes en het Beethovenhuis te Bonn, was, hoewel minder origineel, toch even boeiend en leerrijk. Portretten, brieven, titelbladzijden, partituurfragmenten, koncertprogramma's e.d. evoceerden het leven en het werk van de komponist, lieten ons kennis maken met zijn vrienden en naastbestaanden, en riepen de sfeer op waarin Beethoven o.m. te Bonn leefde.
Onder de acht grote Basilikakoncerten te Tongeren waren er niet minder dan zes waarop Ludwig van Beethoven geafficheerd stond. Zij waren bijna alle gewijd aan de grote vokale bladzijden uit zijn oeuvre. Naast de opera Fidelio, de Missa Solemnis en de Negende Symfonie werden ook enkele van zijn minder bekende koorbladzijden uitgevoerd. Ludwig van Beethoven schreef slechts één oratorium, Christus am Oelberge, op een tekst van Frans Xaver Huber. Dat opus 85 dateert uit zijn eerste scheppingsperiode, de zgn. klassicistische tijd van de komponist. Het vergt niet veel moeite in die partituur hier en daar een Mozartiaanse invloed of een Haydntrek te onderscheppen. De kantabiliteit en de meer ondersteunende dan ekspressieve begeleiding in sommige aria's zijn beslist retrospektieve elementen uit dit al te gemakkelijk verguisde oratorium. Daarnaast bevat het werk heel wat uitdrukkingsrijke bestanddelen, ongetwijfeld meer van ekstravert-schilderende dan van introvert-ekspressieve aard. Toch voelt men in deze partituur meer dan eens de komponist van de latere Fidelio zeer duidelijk aanwezig. Bepaalde instrumentale passages zoals het voorspel, en verder sommige recieten en koorgedeelten schijnen direkt uit Beethovens opera te komen.
Voor de zoveelste maal heeft Leonce Gras zich in de uitvoering van dat werk voorgesteld als een doorwinterd en vakkundig oratoriumdirigent. Ook de solisten Claudine Arnaud, Kamiel Lampaert en Louis Hendrickx, de BRT-koren, het Kortrijks Gemengd Koor (Herman Roelstraete), Cantemus Domino uit Izegem (Robert Depicker) en de Filharmonie uit Antwerpen leverden een prestatie die tot het beste uit de jongste reeks Basilikakoncerten mag worden gerekend.
Tijdens datzelfde koncert luisterden we nog naar de Psalmus Tertius, een kompositie voor bariton (Albert Klora), koor en orkest van Jacqueline Fontyn. Welk een prachtige en direkt aansprekende hedendaagse interpretatie van deze klaagpsalm! Met haar zeer persoonlijke en ekspressieve taal goot Jacqueline Fontyn de schrijnende inhoud van deze psalm in een verinnerlijkte, soms dramatische en steeds diepbezielde verklanking. Om het even welke techniek of schriftuur zij gebruikt, een min of meer punktuele stijl, een dodekafonisch gestruktureerde zangdeklamatie, een ekspressionistische orkestklank, spreekkoortechniek enz., alles wordt in een voortdurend geladen stuwing of deskriptieve tekstverklanking opgenomen, waarvan de grondtoon steeds wijdingsvol blijft.
Een tweede interessant Beethovenprogramma werd voorgesteld door