Cultuur der Nederlanden in het Engels
Ludo Beheydt (Louvain-la-Neuve)
Nu de belangstelling voor de culturele identiteit zowel binnen als buiten Europa een hoge vlucht neemt, vergroot ook de behoefte aan werken die de cultuur en de samenleving van het Nederlandse taalgebied voor een anderstalig publiek toegankelijk maken. En die behoefte is dubbel. Enerzijds is er een vraag naar inleidende werken die een voor een ruim publiek toegankelijk overzicht bieden en anderzijds bestaat bij een beperkt, maar zeer geïnteresseerd publiek het verlangen om diepgaand kennis te maken met een bepaald aspect van de cultuur der Nederlanden. Uiteraard is er voor die verschillende behoeften heel wat algemene en gespecialiseerde lectuur voorhanden. Maar toch is die literatuur, doordat ze in het Nederlands is geschreven, niet altijd direct toegankelijk. Daarom is het goed dat er ook vanuit een cultuurpolitiek standpunt nagedacht wordt over de internationale bekendmaking van de cultuur der Nederlanden. Dat daarbij in de eerste plaats aan de Engelstalige bekendmaking wordt gedacht ligt voor de hand. Engels is nu eenmaal de meest toegankelijke taal van de hele westerse wereld.
Wie zijn kennismaking met de cultuur der Nederlanden zeer algemeen, maar toch historisch wil aanpakken, beschikt sinds kort over het prachtige The Drama of the Low Countries. Twenty centuries of civilization between Seine and Rhine, een uitgave van het Mercatorfonds waarin historici en cultuurhistorici uit Noord en Zuid een uiterst gevarieerde historische cultuurtocht door de Lage Landen presenteren.
Behalve zo'n algemeen overzichtswerk over cultuur zijn er natuurlijk ook bekende deelstudies. Voor de late Middeleeuwen behoeft Huizinga's The Waning of the Middle Ages (1924) in de vertaling van F. Hopman nauwelijks aanbeveling. In de ook nu nog beschikbare goedkope Penguinuitgave blijft dit een klassieker. Voor de zeventiende eeuw kunnen we verwijzen naar studies als die van Simon Schama The Embarassment of Riches, van J.L. Price Culture and Society in the Dutch Republic During the 17th Century of van Svetlana Alpers The Art of Describing, om slechts een paar voorbeelden te noemen.
Voor de geschiedenis van de 17de eeuw in het algemeen kan men natuurlijk niet voorbijgaan aan het alom geprezen werk van J.I. Israel, The Dutch Republic. Its Rise, Greatness and Fall. 1477-1806 uit 1995, maar men zal er mijns inziens nog steeds goed aan doen dit te confronteren met het oudere werk van Pieter Geyl in de reeks Cassell History uit 1989. De twee delen Revolt of the Netherlands 1555-1609 en The Netherlands in the Seventeenth Century. 1609-1648 (1961) verschillen fundamenteel in visie van Israels werk. Geyl ziet namelijk op het einde van de zestiende eeuw een natuurlijke Groot-Nederlandse natie ontstaan, terwijl Israel de breuk tussen het Noorden en het