III. Tijdschriften gegroeid uit de werking
Nauwelijks vier jaar later, in 1952, zou het eerste naoorlogse tijdschrift, Notre Flandre, in Frans-Vlaanderen worden opgericht o.l.v. de jonge dokter Jan Klaas en met Ward Corsmit en Lode Hoex als Rijselse kern.
Het werd door ons vanuit Waregem gelanceerd, gepropageerd en financieel gesteund tot in 1964. Toen werd onze taak door de vereniging Zannekin overgenomen tot het tijdschrift verdween in 1969, na de dood van J.M. Gantois, de vooroorlogse leider, die ook de belangrijkste redacteur van Notre Flandre was geweest.
Met Notre Flandre was het volksnationale accent in de beweging voor en in Frans-Vlaanderen heel wat sterker geworden en dat kwam ook tot uiting in de spreekbeurten op de Frans-Vlaamse Cultuurdagen en in een hele reeks tijdschriften die elkaar zouden opvolgen tot op heden toe, meestal uitgegeven door allerlei Frans-Vlaamse verenigingen, die ook allemaal door het KFV werden gesteund. Onder de verenigingen die in Frans-Vlaanderen nu nog werkzaam zijn noem ik: de Michiel de Swaenkring, Menschen lyk Wyder en Yserhouck. Daarnaast zijn de jongste jaren ook de Marnixring ter Isele en het Davidsfonds Frans-Vlaanderen actief. Een afzonderlijke vermelding verdient het meer onafhankelijke maar stabiele Comité Flamand de France, dat al bestaat sinds 1853 en nog altijd z'n Bulletin en z'n Annales uitgeeft. Het organiseerde met ons en andere Frans-Vlaamse verenigingen een kwart eeuw lang de Frans-Vlaamse Cultuurdagen in Ekelsbeke o.l.v. pastoor Georges Decalf.
Als tweede tijdschrift moeten we hier het nu algemeen bekende Ons Erfdeel vermelden. Het is ontstaan als een tijdschrift voor jongeren o.l.v. Jozef Deleu, eind 1956, toen Jozef Deleu voor het eerst werd uitgenodigd op een bestuursbijeenkomst van het toenmalige Comité van de Frans-Vlaamse Cultuurdag, ten huize van André Demedts.
Het heeft onlangs z'n veertigjarig bestaan mogen vieren. Jozef Deleu en z'n medewerkers bouwden het uit tot het hoogstaande cultureel tijdschrift, dat een spiegel wil zijn van de cultuur in het Nederlandse taalgebied en die cultuur ook in het buitenland wil verspreiden. Ons Erfdeel is gaandeweg boven de oorspronkelijke doelstelling uitgegroeid maar i.v.m. Frans-Vlaanderen zijn onder de vele publicaties van de in 1970 opgerichte Stichting vooral het Jaarboek De Franse Nederlanden (sinds 1976) en ook het Franstalige tijdschrift Septentrion (sinds 1972) van groot belang.
Als derde tijdschrift in de rij moeten we hier ons eigen tijdschrift KFV-mededelingen vermelden. Het werd opgericht in 1973 en nam voor een deel de initiële opdracht van Ons Erfdeel over, vooral i.v.m. concrete actie en informatie. Het vervult een propagandistisch culturele taak voor en in Frans-Vlaanderen en heeft een oplage van 6.000 ex. waarvan 2.000 ex. gratis in Frans-Vlaanderen worden verspreid. In het tweede kwarteeuw van het bestaan van het KFV heeft het aan de werking meer uitstraling gegeven en sterk bijgedragen tot verruimde belangstelling en tot meer steun (publicitair en materieel) aan de vele initiatieven voor en in Frans-Vlaanderen.