Grensoverschrijdende televisie
Dat wat betreft de regionale televisie, maar het debat wilde verder gaan dan dat en het hebben over grensoverschrijdende televisie. Samenwerking is hier niet alleen wenselijk, maar noodzakelijk. De grens is geen eindhalte voor varkenspest of dolle koeienziekte, dus waarom wel voor televisie?
De bewoners van de grensstreken zijn toch al op mekaar ingesteld, zowel adverterend als cultureel. Dit soort gezamenlijke televisie biedt heel wat kansen. Er is voldoende leven in de brouwerij om het mogelijk te maken, voldoende steden met musea, concerthallen, er is een vruchtbare bodem.
Grensoverschrijdende televisie maken, houdt niet alleen in dat twee kabels op elkaar moeten worden aangesloten, maar ook wetgevingen. Wat zijn de obstakels hierbij? De werkgroep stelde vast dat de situatie nu onduidelijk is. Men doet aan grensoverschrijdende televisie of men doet het niet, maar men moet klaarheid scheppen in de regelgeving. Hoe weinig helder de situatie momenteel is, werd aangetoond door Arnold Sevenoo, beheerder van AVS Oostvlaamse Televisie. Deze maakt deel uit van Euregio Televisie, die grensoverschrijdende televisie maakt. Euregio Televisie is het samenwerkingsverband tussen AVS Oostvlaamse Televisie en de Zeeuws-Vlaamse Televisie. De onderwerpen die zij behandelen zijn gelijk verdeeld over Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen.
AVS is met dit soort televisie begonnen vanuit een zachte anarchie, een niet-commerciële bewogenheid. En bovendien is er de niet te ontkennen ruimtelijke, spontane situatie in deze regio. Er is een socio-economisch, maatschappelijk, cultureel, en historisch natuurlijke regio. Geen barrières op dat gebied dus, maar wel op het financiële terrein.
Door de ligging van de regio waarin geopereerd wordt, kwamen de beide televisiestations in aanmerking voor de zogeheten Interreg-projecten. Eerst binnen Interreg I, en nu is het project verlengd in Interreg II. Binnen dit Europese kader, werd het project ingediend en overal positief onthaald. De drie betrokken provincies (Oost- en West-Vlaanderen en Zeeland) wilden meewerken, maar ook het ministerie van Economische zaken van Nederland en Vlaanderen en de Vlaamse Gemeenschap. ‘Geld zul je niet krijgen, maar je zult kunnen beginnen’: dat was de boodschap. Op 6 november 1996 zou het project goedgekeurd worden door het Comité van Toezicht, maar de avond voordien kreeg de heer Sevenoo een telefoontje van een kabinetsmedewerker van Eric Van Rompuy, minister van Media, dat de hele zaak afgeblazen werd. Een motivatie werd hiervoor niet gegeven.
De beweegredenen van de minister voor deze beslissing bleken niet zo eenvoudig te achterhalen. AVS kreeg een hele reeks antwoorden die allemaal verschilden naar gelang de persoon die de vraag stelde. Maar waarom nu weigerde de minister toestemming te verlenen voor de euregionale televisie?
Een greep uit de antwoorden: hij is gekant tegen toekenning van subsidies aan regionale televisie, hij vindt dat