Beneluxacties
Ook de Benelux Economische Unie is betrokken bij grensoverschrijdende natuurprojecten, stelt L.D. van den Berg van de BEU. In de jaren zeventig werd het duidelijk dat de ontsluiting van de grensgebieden de aantasting van het vele groen in de grensgebieden met zich mee zou brengen. De BEU heeft in 1975 de natuurbescherming als taak in de internationale samenwerking geïntroduceerd. In 1982 was er een eerste instrument, nl. een inventarisatie van een vijftiental waardevolle gebieden. Het opstellen van een beheers- en inrichtingsplan is geen sinecure: er zijn veel betrokken partijen. Er is altijd een studiefase nodig voor er met het dagelijkse beheer wordt gestart.
De BEU kan niets opleggen aan de lagere overheden. Zo zie je niet meteen de vertaling van de Benelux Structuurschetsen in de landelijke ruimtelijke planning. De BEU is echter van mening dat de diverse actoren zelf de noodzaak aan ruimtelijke planning of natuurbeheer moeten inzien. Het maatschappelijke proces komt vanuit de basis. De BEU biedt een kader waarbinnen gemeenten en andere partijen afspraken kunnen maken. De eerste Benelux Globale Structuurschets had het karakter van een aanbeveling, maar het was toch vanwege die Schets dat de Logistieke Parken Zandvliet en Ossendrecht er niet kwamen.
De Tweede Benelux Globale Structuurschets wordt hoogstwaarschijnlijk in 1997 goedgekeurd. De Schets biedt een kader voor de ruimtelijke planning van verkeer en vervoer, economie en natuur. Er komt een actieprogramma gericht op de grensstreken, om de basis ertoe te bewegen de Schets op lokaal niveau in te vullen. Dat is het principe van de subsidiariteit: de hogere overheid moet zich niet inlaten met wat de lagere overheden kunnen uitvoeren.
Daar waar nodig zitten dwarsverbindingen tussen de Tweede Benelux Globale Structuurschets en het Structuurplan Vlaanderen.
Het Beheers- en Inrichtingsplan voor de Kalmthoutse Heide wordt door sommigen als een niet echt haalbaar streefplan beschouwd. Zou het streefplan in wetten of decreten worden gegoten, dan zouden er felle reacties komen. Er moet altijd rekening gehouden worden met de bestaande toestand en met de betrokken partijen. De eigenaars b.v. houden van het gebied, maar men kan ze niets opleggen, men moet hen ‘bewerken’ met informatie, om hen tot samenwerken aan natuurbehoud aan te zetten. De natuurverenigingen willen zich doorgaans niet neerleggen bij minimale randvoorwaarden, maar gaan eerder uit van een streefplan.
De deelnemers aan het gesprek kennen ook voorbeelden van niet-samenwerking. In het gebied De Maatjes (Kalmt-